Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 2 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TMS Web Core - Genel Bakış
@rmzgenius , öncelikle emeğiniz için teşekkürler,
UniGUI de oluşturulan uygulamalar derlenmiş birer web sunucu uygulaması , TMS de durum farklı sanırım, yani birde ayrıca sunucu uygulamasına ihtiyaç duyuyoruz doğrumu anladım ? Örneğin bir DbGrid beslemek için ayrı bir REST yada SOAP sunucu uygulamasına ihtiyaç var doğrumu?
(14-03-2022, Saat: 09:39)vkamadan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @rmzgenius  , öncelikle emeğiniz için teşekkürler,
UniGUI de oluşturulan uygulamalar derlenmiş birer web sunucu uygulaması , TMS de durum farklı sanırım, yani birde ayrıca sunucu uygulamasına ihtiyaç duyuyoruz doğrumu anladım ?  Örneğin bir DbGrid beslemek için ayrı bir REST yada SOAP sunucu uygulamasına ihtiyaç var doğrumu?

@cinarbil in paylaştığı PDF e hızlıca bir göz atınca bu ürünün tam olarak ne olduğunu anladım ,  "Web Client Application Framework"  istemci tarafında hızlı geliştirme sağlıyor, sunucu tarafı  REST ise işleri kolaylaştırıyor. Bu durumda TMS Web Core u UniGUI yada IntraWeb ile karşılaştırmak yanlış olur. Aslında her şeyi Delphi tarafında yapmak istesek yine UniGUI yada Intraweb deki gibi taşınabilir açısında zor olduğunu düşündüğünüz konularla karşılaşılması gerekiyor çünkü her durumda bize bir sunucu uygulaması da gerekiyor olacak.
@vkamadan üstad, TMS Web Core'un farklı uygulama türleri var. Eğer "TMS Web Application" seçersek, standart HTML5+CSS+JS dosyaları ile çalışan bir client uygulamamız oluyor. Bu durumda eğer veritabanı kullanacaksak evet elbette bir web servisi görevi gören sunucuya ihtiyaç var. Bunun için ayrıca TMS'nin xData çözümü de var ama o ayrı bir konu. Ama bir web servisinden veri alıp kullanmak gerçekten de çok kolay. Programcıyı yoracağını hiç sanmıyorum. Biz binlerce kullanıcının aynı anda kullandığı uygulamalar geliştirdik, bu şekilde olması bizim daha bile işimize geldi.

Eğer amacımız UniGUI gibi bir uygulama geliştirmekse, proje oluştururken "TMS Electron" veya "TMS Miletus" uygulaması da oluşturabiliyorsunuz. TMS Miletus'un bazı veritabanlarına doğrudan bağlantı desteği var, tıpkı UniGUI gibi proje çıktısı elde edebiliyorsunuz ve en iyisi de bu uygulama platformdan bağımsız olarak da çalışabiliyor. Ama ne yalan söyleyim, doğrudan veritabanı bağlantısı yerine web servis gibi haberleşerek veritabanını ara katmanda kullanmak bize daha iyi ve daha kullanışlı geldi. Böylece geliştirme takımlarını da ayrıştırabildik, her önüne gelen veritabanını görüp müdahale edemiyor yani. Veritabanının bulunduğu Server'lar (Evet, ana sunucu ve mirror sunucusu) kapalı kapılar ardında, eğer bir veri lazımsa, halihazırda çalışan web servis uygulamasına View üzerinden hızlıca bir ek yapıveriyoruz. Bu, özellikle kişisel verilerin yoğun olduğu veritabanlarında şu anda çok daha önemli oldu. (Malum KVVK kanunu)

Tabi ki biz burada Unigui'ye tu kaka demiyoruz, onunla sayısız proje yaptım, hala da yapıyorum. Özellikle mobil tarafta. Ben sadece bazı web uygulamalarını geliştirebilmek için sadece Intraweb veya Unigui'ye mahkum değiliz, bakın TMS'nin de böyle bir ürünü çıktı demek için yapıyorum paylaşımlarımı. Karşılaştırıp doğru uygulamayı satın almak yine programcının tercihi. Uygulamamım taşınabilirliği, güvenliği, platform bağımsızlığı, MVC yapısı gibi kullanabilme imkanları sayesinde biz şu anda TMS'yi daha yoğun kullanıyoruz. Zaten şu anda ister PHP olsun, ister Asp.NET MVC veya asp.net core olsun, tüm mimariler de MVVC yapısına geçmiş durumda. O yüzden TMS daha cazip geliyor, Ama Unigui'yi de çöpe atmış değiliz Smile

Sevgiler, saygılar.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
(14-03-2022, Saat: 12:23)vkamadan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(14-03-2022, Saat: 09:39)vkamadan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @rmzgenius  , öncelikle emeğiniz için teşekkürler,
UniGUI de oluşturulan uygulamalar derlenmiş birer web sunucu uygulaması , TMS de durum farklı sanırım, yani birde ayrıca sunucu uygulamasına ihtiyaç duyuyoruz doğrumu anladım ?  Örneğin bir DbGrid beslemek için ayrı bir REST yada SOAP sunucu uygulamasına ihtiyaç var doğrumu?

@cinarbil in paylaştığı PDF e hızlıca bir göz atınca bu ürünün tam olarak ne olduğunu anladım ,  "Web Client Application Framework"  istemci tarafında hızlı geliştirme sağlıyor, sunucu tarafı  REST ise işleri kolaylaştırıyor. Bu durumda TMS Web Core u UniGUI yada IntraWeb ile karşılaştırmak yanlış olur. Aslında her şeyi Delphi tarafında yapmak istesek yine UniGUI yada Intraweb deki gibi taşınabilir açısında zor olduğunu düşündüğünüz konularla karşılaşılması gerekiyor çünkü her durumda bize bir sunucu uygulaması da gerekiyor olacak.

@vkamadan üstadım aslında olması gereken yöntem de bu olmalı değil mi?
Günümüzde revaçta olan popüler web teknolojilerinin (Angular, React, Vue, Flatter, Java vb) çalışma prensiplerine baktığımızda, bu iki kısım (client ve rest/server/service) çok katı kurallarla zaten ayrıştırılmış durumda.
Begin : = end / 2;
(13-03-2022, Saat: 23:14)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sizinde vurguladiginiz gibi gorsel taraf cozulurse cok buyuk projeler yappilabilir.

Üstad aslında görsel taraf için de çok bi sıkıntı yok, isterseniz TMS'de JQuery bileşenlerini de kullanabilirsiniz. Eh, JQuery'nin ne kadar çok teması var siz de biliyorsunuzdur. Ben görsel anlamda çok bir sıkıntı yaşamadım TMS'de. Dediğim gibi, ister Jquery ile, ister kendi CSS dosyalarınız ile, isterseniz daha başka HTML Template dosyaları ile istediğiniz gibi HTML üzerinde oynayabilirsiniz:

f791it2.jpg
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
(14-03-2022, Saat: 15:11)rmzgenius Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(13-03-2022, Saat: 23:14)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sizinde vurguladiginiz gibi gorsel taraf cozulurse cok buyuk projeler yappilabilir.

Üstad aslında görsel taraf için de çok bi sıkıntı yok, isterseniz TMS'de JQuery bileşenlerini de kullanabilirsiniz. Eh, JQuery'nin ne kadar çok teması var siz de biliyorsunuzdur. Ben görsel anlamda çok bir sıkıntı yaşamadım TMS'de. Dediğim gibi, ister Jquery ile, ister kendi CSS dosyalarınız ile, isterseniz daha başka HTML Template dosyaları ile istediğiniz gibi HTML üzerinde oynayabilirsiniz:

f791it2.jpg

Merhabalar,

Makaleleriniz ve ayırdığınız değerli vaktiniz için teşekkürler.
Güzel bilgilendirmeler oluyor. Tekrar teşekkürler.

Anladığım kadarı ile "Veriye Direkt Erişim" yok.
Arada bir katman gerekli. Hatalı isem düzeltirseniz sevinirim.

Değerli makalelerinizin devamını bekliyoruz kesinlikle.

Teşekkürler.
Amaç, bilginin de/aklın da zekat'ını vermek.
(14-03-2022, Saat: 16:11)hi_selamlar Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Anladığım kadarı ile "Veriye Direkt Erişim" yok.
Arada bir katman gerekli. Hatalı isem düzeltirseniz sevinirim.

Proje tipine göre, eğer standart bir Web Application yapıyorsanız evet, veritabanına doğrudan erişiminiz yok. Çünkü oluşan proje basit bir HTML5 dosyası. O yüzden ara katman olarak web servisinden veri almak zorundasınız. İlk 2 örneğimi zaten JSON verilerini almak üzerine vermiştim. Aslında @RAD Coder üstadın da belirttiği gibi, günümüz web teknolojilerinin hemen hepsinde ya MVC yada MVVM şeklinde katmanlı mimaride geliştirme yapılıyor. Bu anlamda bakarsak TMS oldukça avantajlı.

Diğer proje türlerinde veritabanına direkt bağlantı olanları da var, ama öyle kullanacaksam zaten uniGUI kullanırım. Çünkü o proje tiplerinin kullanım olarak uniGUI'den çok bir farkı yok. (Platform bağımsızlığını saymazsak)

Sevgiler, saygılar.
@rmzgenius , @RAD Coder cevaplarınız için teşekkürler.
Bu durumda tamamen ihtiyaca yönelik hareket etmek gerekiyor olacak , bir e-ticaret sitesi gibi son kullanıcıya hitap eden ve görsel açıdan zengin uygulamalar için TMS , iş uygulamaları gibi bolca veri girişi, rapor ve tablodan oluşan deneyimleri hızlıca sunabilmek için de UniGUI tarafı daha cazip gelmeye devam edecek gibi görünüyor.
iyi çalışmalar.
bilgilendirme için teşekkürler, tamda web sitesi için Laravel mi öğrensen dedim bir zamanda gördüm benim öneli olan her sayfa başlığına özel Url oluşturma imkanı var mı. mesele her haber için başlığını ve id sini url oluşturup erişim yapabiliyor muyuz.
(15-03-2022, Saat: 08:47)nguzeller Adlı Kullanıcıdan Alıntı: bilgilendirme için teşekkürler, tamda web sitesi için Laravel mi öğrensen dedim bir zamanda gördüm benim öneli olan her sayfa başlığına özel Url oluşturma imkanı var mı. mesele her haber için başlığını ve id sini url oluşturup erişim yapabiliyor muyuz.

Sizin dediğiniz URLRewrite sanıyorum. Yani "www.host.com/sayfa.aspx?detay=1" şeklinde yazmak yerine "www.host.com/sayfa/urunbilgisi-1" şeklinde yazmak istiyorsunuz sanıyorum. Doğru anladıysam bunu IIS veya Apache'nin URLRewrite özelliği ile yapıyorsunuz. TMS, UniGUI ve Intraweb tarafında böyle bir şey otomatik olarak olmuyor diye biliyorum.

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  TMS Web Core : Güzel Özellikler-2 rmzgenius 14 6.927 01-01-2025, Saat: 22:09
Son Yorum: bydelphi
  TMS Web Core AI RAD Coder 0 644 23-10-2024, Saat: 08:57
Son Yorum: RAD Coder
  TMS WEB CORE TÜKÇE DİL SORUNU ikurt07 4 1.839 01-10-2024, Saat: 10:03
Son Yorum: oser
  TMS Web Core - WebHttpRequest ile istek dönmüyor RAD Coder 3 1.258 10-05-2024, Saat: 10:20
Son Yorum: rmzgenius
  TMS Web Core - Database bcore 6 3.200 13-04-2024, Saat: 08:12
Son Yorum: erol.micset

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi