Yorumları: 20
Konuları: 3
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
Rep Puanı: 279
Acemi
Konu farklı bir noktaya gitmiş,
Yapay Zeka kavramı içerisinde çok farklı alt kırılımlar (bölümler) olan bir konudur,
Bir bilim midir sorusuna gelecek olursak henüz bence bir bilim dalı olacak laboratuvar çalışmaları seviyesine ulaşamadı.
YZ kavramı 1970lerde hatta daha önce MIT 'de yapılan çalışmalarla hala aynı düzlemde devam etmektedir.
Tek artı yanı teknoloji o zamanlara göre çok gelişti ve milisaniye bazında işlem yapabilme sayımız arttı.
İlk YZ örneğini oluşturan Alan Turing' tir ve YZ sistemleri Turing makinesi (Turing testi) denilen bir sistemle
test edilir, konuyu ve işin tarihçesine çok girmeden konuya devam etmek isterim.
YZ günümüzde Yapay Sinir Ağları (bu ağlar ciddi anlamda farklılık gösteren algoritmalarla çalışırlar TKA-ÇKA, LVQ, ART,
Geri Beslemeli, Öğreticili, Öğreticisiz vs.) ve Genetik Algoritmalar olarak ayrılıyor. Son zamanlarda Çekişmeli
Üretken Ağlar kavramı bütün görüntü işleme konusunda yeni bir çığır açmıştır. Örn. Tek resimden Video görüntü üretmek.
Sohbet botlarına gelirsek (aslında diğer YZ sistemlerine) makine öğrenmesi (belirli bir noktada Derin Öğrenme) kavramı
işin içerisine girmektedir. Bilgi olmadan analiz edilecek bir şey (data) olmayacaktır. Sohbet botlarına ilk başta belirli
veriler öğretilerek eğitim süreçleri ve analiz yetileri arttırılabilir. Sonrasında doğru bir öğrenme / geliştirme algoritması
işin devamını getirebilir. YSA Geri beslemeli ÇKA ile veya Genetik Algoritma (Gen-Populasyon / Mustasyon) yöntemleriyle
bu iş kısmi olarak çözülebilir. Ama çok ciddi kafa patmatmak gerekiyor. GA ile kullanıcı karakterini öğrenip ekranları
tasarlayan bir algoritma yazarken çok zorlandım. İşleri çok kolaylaştırmasına rağmen sunumlarda çok kişi mantığını
anlamakta zorluk çekti veya algılayamadı. Örnek vermem gerekirse bir teknolojisi marketin sitesinde yapmaya çalıştığı
bilgisayar seçimi için girdi alıp yorum ve seçenek sunan mimari tam bir hilkat garibesi olarak tasarlanmış, umarım
geliştirirler.
Bu konu ile ilgili sayfalarca yazsak bitmez, YSA ile en çok ses tanıma, görüntü tanıma, hava tahmini sistemleri gibi
işler üretilmekte. Genetik Algoritmalarla Çok girdili hesaplamalar ve öğrenme algoritmaların en iyi şekilde tasarlanması
sağlanabilir. En iyi örnek The Travelling SalesMan örneğidir.
Python, R, Scala gibi dillerin ciddi kütüphaneleri mevcut. (örn. Python TensorFlow) Ayrıca Google'ın ürettiği 3DRank
çoklu matris yapısının görüntü ses tanıma yapısını çok beğenmiştim. Ayrıca formumuz Delphi olduğu için Mitov 'un
yaptığı YSA görüntü tanıma mimarisini incelediğimde oldukça başarılı bulmuştum %100 Delphi ile kodlanmış bir işti.
Google bu konuda bir YZ şirketi olarak ayrılmaya başladı. Gelecekte çok ciddi işler çıkaracaklarına inanıyorum.
Yorumları: 2.164
Konuları: 261
Aktif Kullandığınız Delphi Sürümü:
Rep Puanı: 4.674
Uzman
Şu an ki yapay zeka dedikleri bence devasa bir database üzerinde çalışan if , case yığınlarından mevcut