(19-11-2019, Saat: 16:50)delphim Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Biraz konu dışı olacak ama Marco Cantu'nun Twitter sayfasına (https://twitter.com/marcocantu) bakıyordum, Londradaki workshop'ın fotoğrafları var. Developer workshop değil de sanki huzurevi ziyareti gibi. Ben kendimi dinazor sanırdım, şu anda aktif Delphi kullanmıyorum ama zamanında Delphi 1&Delphi 2' yi bile aktif kullanmıştım.
Merhaba,
İyi bir konuya değinmişsiniz.
Bunlar (bizler), Turbo Pascal veya Delphi'nin ilk çıktığı dönemlerde popülerliği yüksek olan bir dilin nesilleridir.
Yeni nesillere bu dilin yeni özelliklerini aktarmamak ve gücünü gösterecek aktiviteler yapmamak, yeni DelphiCan'lar kazanmak için çaba göstermemek bu durumun asıl sonucu olmuştur.
Anladığım kadarıyla son zamanlarda Embarcadero ve Rad Studio ülke temsilcilikleri bu konunun ehemmiyetini anlamaya başladı.
Her yıl yaptıkları pazarlama stratejileri toplantısında; Embarcadero, temsilcilerini bu yönde (Delphi'nin daha geniş kitlelere yayılması) sıkıştırmaya başladı.
Sanırım buna bağlı olarak, bu yıl eğitim ve benzer etkinliklerin sayısı arttırıldı.
Embarcadero Türkiye Temsilciliği
BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu) de bu konuda oldukça çaba göstermeye başladı.
Farklı kişiler tarafından popüler olan konu başlıklarında webinarlar düzenlemye başladı. Anladığım kadarıyla bunlar eğitim serileri şeklinde önümüzdeki yıllarda da devam edecek.
Genç nesillerin Delphi ile tanışması için öncelikle öğretmenlerin Delphi'yi iyi bilmesi ve yeni teknolojileri benimsemesi gerekiyor.
BTG'nin bu anlamda yaptığı önemli (Delphi'nin hedef kitlesini arttırma ve gençlere tanıtma amacıyla) bir çalışmadan daha bahsetmek istiyorum.
Özellikle şahit olduğum bir konu; üniversitelerin programlama ve yazılım mühendisliklerinde görev yapan okutman ve akademisyen hocalarımıza ücretsiz olarak yeni kaynak kitabımızdan gönderiyor.
BTG'nin bundan daha değerli bir çalışmasından bahsedeyim;
Bu hafta başından itibaren, Ankara'da MEB'in yıllık müfredat belirleme çalıştayı başladı.
Bu çalıştayda, daha çok Meslek Liselerindeki bilişim ve yazılım teknolojilerinin geleceği ve müfredatı görüşüldüğü için daha çok bu alanda uzmanlaşmış ve yazılım dersi veren hocalarımız davet edilmiş.
Bu çalıştayda önemli rolü olan
Mehmet GÜVERDİK hocamızla tanışma fırsatım oldu. Kendisine BTG aracılığıyla bir kitap hediye ettik.
Daha sonra BTG şöyle bir öneride bulundu;
Bu etkinlik (çalıştay) kapsamında, Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerindeki meslek liselerinde yazılım dili olarak Delphi ile uygulama geliştirmeyi anlatan hocalarımıza birer kitap (
Yeni kaynak kitabımız) hediye etmek istediğini söyledi.
Bunun için koordinatör olarak Mehmet GÜVERDİK hocam'la görüşüldü ve meslek liselerinde Delphi ile yazılım geliştirmeyi anlatan
64 hocamıza birer kitap hediye edildi.
Hatta duyduğum kadarıyla bu çalıştay sonunda meslek liselerimizin yazılım ile ilgili bölümlerinde (alanlarında)
Delphi ile SCADA ve Mobil uygulama geliştirme olmak üzere
üç farklı ders daha eklenecek.
BTG'yi ve bu konuda oldukça çaba gösteren Mehmet GÜVERDİK hocamızı bu çalışmalarından dolayı takdir ediyorum.