Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
mysql databaseye bağlanma
firedac değilde ben mysql ve sqlite için zeoslib kullanıyorum. Tamamen ücretsiz. Bu zamana kadarda büyük bir problem yaşamadım.
Youtubeda filan konu ile alakalı bir çok örnekte mevcut;

https://sourceforge.net/projects/zeoslib/

Alternatif olabilir...
(05-12-2019, Saat: 05:39)Kerembacioglu Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(04-12-2019, Saat: 22:26)mustafaozpinar Adlı Kullanıcıdan Alıntı: MySQL çok fazla kullanılan stabil ve güvenilir bir veritabanı sistemidir. Rahatça kullanabilirsiniz. Fakat en büyük problemi SQL standartlarına uymamasıdır. Diğer SQL sunucularla aynı işleri yapan komutları ya da fonksiyonları vardır, ancak onlardan farklıdır. Bu nedenle onu ayrıca öğrenmeniz gerekir.
Gerçi, 1-2 hafta önce PostgreSQL'le bazı SP'ler yazdım, daha önceleri IB'yle yazmıştım, MSSQL zaten en çok kullandığım ve bunların üçü de birbirine benzemiyor. Yani bu üçü de SQL ISO standartlarına uygunlar fakat onlar da birbirinden çok farklılar. Yani aslında bu da fazla bir sorun değil demek ki!

1-Bunu herhangi bir SQL DB'de yapamazsınız. Bu işlemi ancak Delphi'de belli zaman aralıklarıyla DB'yi kontrol eden ve farkları ekrana getiren bir rutinle yapabilirsiniz. Gerçi IB'de bunu sağlayacak bir notification sistemi var sanırım, ama o da sizin istediğiniz gibi değildir mutlaka. 
2-phpMyAdmin'de kullandığınız kullanıcı adı ve parola nedir. Bunları bildikten sonra bağlantı kolay, 
FDConnection üzerinde fareye çift tıkladığınızda açılan ekranda ilgili alanları dolduracaksınız,
a-DriverID'de MySQL'i seçin
b-Server : <Local>   dir. Başka bir makinada yüklü sunucuya bağlanacaksanız onun IP adresini yazın buraya.
c-User name : .... . MySQL'in kendi sistem kullanıcısı root  'tur. Bunu da kullanabilirsiniz.
d-Password : ....  Bu kullanıcı için verdiğiniz parolayı yazın.
d-CharacterSet: latin5    Bu Türkçe karakterlerin düzgün çalışması için.

Sonra Test butonuna basıp test edin.

Olmuyor nerede hata yapıyorum anlamadım. Kod olarak nasıl bağlanırım, Örnek kod verebilir misiniz rica etsem.
Verdiği hatayı yazarsanız ya da ekran görüntüsünü atarsanız yardımcı olabilirim. Eğer Client lib'le alakalı bir sorunsa kod örneği de versem çalıştıramazsınız.
Sanırım yanlış anlaşılmalar oldu. Kod üzerinden anlatmak daha doğru olur sanırım.

phpMyAdmin Database Manager ile veritabanını oluşturdum. Sonra databaseyi herhangi klasöre kopyaladım. 
Bu koypaladığım mysql databaseye bağlantıyı nasıl yaparım?

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin

C:\Users\Kerem\Belgeler\DATABASE\veriler.sql  Not: bu databaseye aynı anda birden fazla kullanıcı bağlantı kuracak.
end;
Bu şekilde bir bağlantı mümkün değil. Delphi'den DB dosyalarını direkt okuyamazsınız. Bunun yerine MySQL DB Engine'i kullanmalısınız.
veriler.sql dosyası veritabanı değil text tabanlı yedek o şekilde çalışmak için başka veritabanı kullanabilirsin firebird , sqllite gibi gibi MySql ve benzeri sistemler tek dosyadan oluşmuyor sadece belli bir dizinde çalışıyor.
@mustafaozpinar  @nguzeller

Delphi üzerinden CREATE edilerek oluşturulan mysql dayabasede (xxx.frm - xxx.MYD - xxx.MYI) üç farklı klasör oluşuyor. Buraya kadar sorun yok. 

Sorun ise Embedded edilerek oluşturulan Mysql databasede farklı bilgisayardan ORTAK KULLANILAN DATABASEYE insert, delete gibi işlemler yapıldığında, diğer kullanıcılar anlık olarak bunu göremiyorlar. Programı kapatıp açmak lazım yada FDConnection bağlantıyı kesip yeniden bağlanmak gerekiyor.

Acaba sorun FDConnection mi kaynaklanıyor?

Şimdi nasıl çözeceğim bu sorunu?
(05-12-2019, Saat: 20:02)Kerembacioglu Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @mustafaozpinar  @nguzeller

Delphi üzerinden CREATE edilerek oluşturulan mysql dayabasede (xxx.frm - xxx.MYD - xxx.MYI) üç farklı klasör oluşuyor. Buraya kadar sorun yok. 

Sorun ise Embedded edilerek oluşturulan Mysql databasede farklı bilgisayardan ORTAK KULLANILAN DATABASEYE insert, delete gibi işlemler yapıldığında, diğer kullanıcılar anlık olarak bunu göremiyorlar. Programı kapatıp açmak lazım yada FDConnection bağlantıyı kesip yeniden bağlanmak gerekiyor.

Acaba sorun FDConnection mi kaynaklanıyor?

Şimdi nasıl çözeceğim bu sorunu?

Ben MySQL'i embedded kullanmadım hiç! Zaten embedded kullanırsanız client/server yapısında çalışmaz! C/S çalışması için dosyaları kopyalamanıza gerek yok. Sadece MySQL DB engine'le FDConnection'ı haberleştirmeye çalışacaksınız. Dosyalara kesinlikle dokunmayın.
Cahilliğimin kusuruna bakmayın, MySQL DB engine'le FDConnection'ı haberleştirmeye anasıl sağlayacağım; engine nedir?
Bilgi verir misiniz?
Client/Server dediğimiz yapının bir tarafında Delphi'nin FDConnection bileşeni, diğer tarafında, yani server kısmında MySQL DB Engine vardır. Bunlar TCP/Ip üzerinden birbirleriyle haberleşirler. Client bu engine'e bir select * ... komutu gönderir, engine bu komutun gerektirdiği işlemleri kendi veritabanlarında işleyerek sonuçlarını yine TCP/Ip üzerinden client'e gönderir. Client gelen bu veriyi tablo ile erişilebilecek şekle çevirir ve bizim bunu DBGrid üzerinde görmemizi sağlar. Temel çalışma sistemi bu.

Embedded sistemler ise bizim programımızın kodları (dll veya lib de olabilir) vasıtasıyla veritabanı tablolarına doğrudan erişimi demektir. Bu ilk bakışta daha çekici gelmekle beraber çok ciddi sıkıntılar oluşturan bir sistematiktir. Özellikle çok kullanıcılı ortamlarda kesinlikle tercih edilmez.

C/S olarak nasıl çalışacaksınız,
Soru 1 MySQL sunucusu nerede?
Anladım, sorun her kullanıcıya kendi bilgisayarına extra olarak MySQL DB Engine kuramam. 

Peki ortak olan db'ye çok kullanıcılı ortam için başka yöntem yok mu?  Sad

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Uygulama üzerinden Wifi Bağlanma ? nurah 4 1.043 28-08-2025, Saat: 10:50
Son Yorum: nurah
  sanal makine (mac os) bağlanma mkucuktepe@msn.com 6 975 20-05-2025, Saat: 10:51
Son Yorum: mkucuktepe@msn.com
  Mobil App. ile MQTT brokera bağlanma ve Veri çekme yemre 3 1.729 27-04-2023, Saat: 13:56
Son Yorum: yemre
  UniDAC ile mobilden direk bağlanma sakıncalı mı? ferhatganem 9 4.225 06-05-2021, Saat: 10:13
Son Yorum: mkysoft
  Android için derlememede MySQL hatası ferhatcelik 1 1.180 16-03-2021, Saat: 22:06
Son Yorum: ferhatcelik

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi