Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 5/5 - 1 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Delphi ile e-Fatura Entegrasyon
#21
Entaragter firmadan olmadan e fatura göndermek çok güzel olurdu, GİB üzerinden bedava E arşiv göndermek için web sayfası bununuyor kullanmak imkanı var ama servis olarak direk desteği varmı diye biliyorum, GİB üzerinden web sayfası deki forum yazılım ile doldurma ile fatura oluşturma yapılabilir ama fatura onaylamak için her fatura için sms onayı girmek gerekiyor.
Cevapla
#22
(15-06-2020, Saat: 12:33)nguzeller Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Entaragter firmadan olmadan e fatura göndermek çok güzel olurdu,  GİB üzerinden bedava E arşiv göndermek için web sayfası bununuyor kullanmak imkanı var ama servis olarak direk desteği varmı diye biliyorum, GİB üzerinden web sayfası deki forum yazılım ile doldurma ile fatura oluşturma yapılabilir ama fatura onaylamak için her fatura için sms onayı girmek gerekiyor.

E-Arşiv kısmında çok sorun aslında, Bu Konu E-Fatura olduğundan ve entegratör mecbur olduğundan sorun burada.
E-Arşiv ile ilgili olarak JSON ile tüm işlemlerin yapabileceğiniz bir sistem var aslında, yakın zamanda eksiklikleri bittiğinde başta Delphi yazılımcıları olmak üzere tüm yazılımcıların çok kolay entegre olabileceği şekilde sunacağım.

*Şimdilik testler ve eksiklikler var.

(15-06-2020, Saat: 11:29)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bir kaç kez adım geçtiği için, kısaca bilgi vermek istiyorum.
Eski adı ISIS Bilişim, yeni adı ISIS e-Dönüşüm olan firmalarla satışı yapıldıktan sonra (sanırım mart 2018'di) bir bağım kaldı. ISIS e-Dönüşüm, Foriba (Sovos)'nın bir alt markası haline geldi. Sistemler çalışır durumdadır. Yeni müşteri kabul edip etmedikleri konusunda bilgim bulunmuyor.

Ortak bir ürün yazmakdan bahsedilmiş, ancal Delphi sürümleri arasında Xml işleme ve web servis konusunda çok değişiklik oluyor, bu nedenle herkesin aynı versiyonda olması lazım çözümü kullanabilmesi için. Ben tüm versiyonlarla uyumlu olması için dll olarak yazmayı daha uygun buldum. Bu nedenle ben de bir modül yazayım, sizlere yardımcı olayım istedim ancak sadece 2 kişi iletişime geçti ciddi anlamda. Bu nedenle maddi açıdan yürütülebilecek birşey olmaktan çıktı.

Entegrasona başlayacak arkadaşlar için öncelikle önerim kendi sistemlerini gözden geçirmeleri. Aşağıdaki liste size başlangıç olabilir.
* Ölçü birimleriniz sdandart mı?
* Vergi türlerini yönetiyor musunuz?
* Tek faturada farklı vergi oranları ve türlerini işleyebiliyor musunuz?
* Tevkifat, İstiasna, İhracat gibi faturaları sisteminizde üretebiliyor musunuz?

Bu işlerle uğraşmak mevzuat bilgisi gerektiriyor, bir çok mali müşavirden sorularınıza cevap bulamayabilirsiniz. Nedenini anlamasanızda GİB'in test portali üzerinden fatura üreterek fatura xml'ini kontrol edebilirsiniz. Hangi alana ne yazıldığına bakarak, geliştirmelerinizi yapabilirsiniz.

https://test.efatura.gov.tr/efatura/login.jsp

(15-06-2020, Saat: 11:20)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @mkysoft iyi niyetli birisi olduğunuz açık, ancak  siz bu XML listeye ulaştınız mı ? 

İncelediğinizde göreceksiniz listedeki tüm anlamlı veri olması gerektiği şekilde manüpile edilmiş, test dosyası adı üzerinde. 

Neden bu isimleri bıraktılar o zaman diye sormazlar mı ? Ben de kamuda çalışıyorum şikayet edildiğinde bunun hukuki sonucu ağırdır.

test sürecine ilişkin, kabul edildiğinde diyor mevzuat...  Firmalar bu nolar ile değil kendi noları ile iletişim kurabiliyor.

Tabiki xml dosyayı biliyorum. Herhangi bir manupilasyon yapılmış değil. Veriler olduğu şeklikde mevcut. Tekrar edeyim, bu liste şu şekilde oluşuyor:
1. GİB'in manual tanımladığı test firmaları
2. Entegrasyon yapan firmaların maneul olarak GİB tarafından listeye eklenmesi
3. Özel entegratörler tarafından yaratılacak firmalar

Bırakılan isimlerden kastınız nedir yine anlamadım. e-fatura'dan çıkmak diye birşey olmadığı için şimdiye kadar test için yaratılan tüm bilgiler orada. Hukuki sonuçtan kastınız ne anlamadım. Resmi bir veri olmadığı için yasal bir geçerliliği yok.

Bu tür dertleriniz varsa GİB foruma yazabilirsiniz. http://forum.efatura.gov.tr/main_page.php

Açıklamalarınız için teşekkürler,

Yazdıklarınıza ek olarak, XML farklılıklarıyla ilgili şöyle bir düşüncem var; 
Entegre olacak taraf XML göndermesin JSON göndersin, Server tarafındaki ana proje bunu en doğru XML çevirip ilgili entegratöre göndersin. Veri transferi konusunda server tarafına biraz yük binmesi dışında platform ve sürüm bağımsız tüm yazılım dilleriylede entegre çalışır bir proje haline gelmiş olur.

@mrmarman Üstad bi konuda beni'de aydınlattı sağ olsun.

Paylaştığı aşağıdaki resimde'de görüleceği üzere 3. Sekmedeki E-Fatura Portalı ile işlemler yapılabildiği gözüküyor.

Aşağıdaki soruların cevaplarını doğru şekilde bulduğumuzda bu projeyi entegratör olmadan bitirebiliriz.

1-E-Fatura portalı ile tüm süreçler yapılabiliyor mu?
  -Fatura oluşturabiliyor muyuz
  -Gelen faturaları görüntüleyip indirebiliyor muyuz.
  -Fatura iptali yapabiliyor muyuz.

2-Enteratör ile yapılıp ta E-Fatura portalında yapılamayan ne var.

lzgsdgij9bbawjb0iuow.png
Cevapla
#23
(15-06-2020, Saat: 14:22)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aşağıdaki soruların cevaplarını doğru şekilde bulduğumuzda bu projeyi entegratör olmadan bitirebiliriz.

1-E-Fatura portalı ile tüm süreçler yapılabiliyor mu?
  -Fatura oluşturabiliyor muyuz
  -Gelen faturaları görüntüleyip indirebiliyor muyuz.
  -Fatura iptali yapabiliyor muyuz.

2-Enteratör ile yapılıp ta E-Fatura portalında yapılamayan ne var.

Bu sorularınızı cevaplayabilirim.

Portal arayüzünü kullanarak fatura gönderebilirsiniz. Bunun için iki yol var;
1. Kullanıcı gibi ekranda dolaşarak alanları doldurmak
2. Çağırdı adreslere uygun veriyi post etmek.
Maalsef iki yöntemde sürdürülebilir değil. GİB haber vermeden değişiklik yapıyor bu uygulamada. Müşteriniz fatura kesemediğinde canınızı sıkacaktır.
Diğer bir sorun ekrandaki alanları doldurabildiğiniz için GİB için elzem görünmeyen alanlara veri gönderemezsiniz. Bu alanlar nedeniyle Migros, Carfour, SSK gibi kurumlarla problem yaşarsnız. Bu firmaların kendince belirlediği alanlarda istediği veriler var. Bu verileri göndermezseniz ya faturanız red olur (yasak ama yapıyorlar) ya da manuel kontrol sürecine gireceği için müşteriniz ödemesini baya geç alır. Portal üzerinde bir de imzalı fatura yükleme özelliği var, bu yöntemde istediğiniz gibi faturayı oluşturabilirsiniz. sanırım aylık 500 fatura ile sınırlıydı, artıtılmadıysa.

Faturaları görüntüleyebilir ya da indirebilirsiniz. PDF desteği yok.
Fatura iptali diye birşey söz konusu değil, ticari tipteki faturalara red yanıtı gönderebilirsiniz.
Fatura iptal etmek için ayrı bir portal yaptılar, alıcı ve satıcı onay verirse iptal oluyor. bunun dışında KEP üzerinden eposta yoluyla ya da Noter kanalıyla iptal edilbiliyor.

Entegrasyon konusuna da değineyim. Entegrasyon çok zor değil ancak sistemi işletmesi çok zor. 7/24 ayakta olan bir sistem tasarlamalısınız. 4 saatten uzun sürecek şekilde sisteminiz kapanırsa GİB'den uyarı yersiniz. Tekrarlanması halinde entegrasyonunuz iptal edilebilir. Çıkma olmadığı için faturalar otomatik GİB portale gider. Manuel bir sürü iş çıkar başınız. İzmir'de bir arkadaşım bu tür bir sistem geliştirmişti ancak çözümü müşteriler black box olarak satıyordu (sunucu+ups). Müşterinin hiç bir şekilde bu sunuculara erişmesine izin vermiyordu, uzaktan erişime açık tutuyordu. Yine de internet bağlantısı stabil olmadığı için sık sık müşteriler sitemden çıkarılıyordu. Sistemden çıkarılan müşteir için testlerin yeniden yapılması gerekiyor.

Delphi ile teorik olarak bu sistemin yazılması mümkün olsa da problem yaşayacağınız noktalar var. Aklıma gelenler:
1. GİB'in sürekli değişiklik yapması, sizin yapmanız gerekir
2. imzalama kütüphanesi (Genelde Esya kullanılıyor, Java ve C# için mevcut)
3. MTOM destekli web servis çalıştırabilme (Delphi'de var mı araştırmadım, GİB bu protolle size ulaşıyor)
4. e-Arşiv/e-defter için imzalı web servis çağırma (C# bile desteklemiyor)
Bu problemler için genelde java yada c# ile karma sistemler yazılıyor. Kurumsal firmalarda bunların her biri bir sorun. Proxy kullanılan yerlerde Java görmez, versiyonu güncellenir haberiniz olmaz v.s.

Kişisel tavsiyem, entegrasyon yapmak mantıklı değil. Kazanacağınız paraya değmez, muhtemelen zarar edersiniz. Milyonlarca fatura kesen bir enerji şirket olsa belki,

(15-06-2020, Saat: 12:22)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: - efatura.gov.tr 'nin test hesabındaki XML içerisindeki hemen gözüme çarpan aktif bir entegratör firmayı da görünce, reklamı yapıldığı izlenimini aldım. GIB bu @mkysoft 'un dediği gibi listeyi olduğu gibi yayınlamak yerine kendi oluşturuğu topu topu üç beş alandan  oluşan test içeriği üretemeyecek seviyede midir ?

Bilgi olması için cevap vereyim. Bu liste sistemin işleyişi için kullanılıyor. Listede diğer firmalar olduğu gibi tüm özel entegratörler mevcut zaten. Eğer sabit bir liste yayınlanırsa, siz nasıl test edeceksiniz? Başvuru yaptığınızda önce kendinizi bu listede görmeniz gerekir. Özel entegratörseniz bir firmayı kaydettiğinizde anında listeye dahil olması gerekir, sildiğiniz posta kutularının silinmesi gerekir. Bunları görmeniz lazım. Zaten bunların testinin yapılması zorunlu, kontrol ediliyor onay verirken.

GİB test sistemi bir sandbox değildir, uçtan uca test imkanı veren çalışır bir yapıdır. test ya da canlı sistemine gönderdiğini sanıp, problem yaşayan çok firma olmuştur.
Cevapla
#24
(15-06-2020, Saat: 16:27)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(15-06-2020, Saat: 14:22)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aşağıdaki soruların cevaplarını doğru şekilde bulduğumuzda bu projeyi entegratör olmadan bitirebiliriz.

1-E-Fatura portalı ile tüm süreçler yapılabiliyor mu?
  -Fatura oluşturabiliyor muyuz
  -Gelen faturaları görüntüleyip indirebiliyor muyuz.
  -Fatura iptali yapabiliyor muyuz.

2-Enteratör ile yapılıp ta E-Fatura portalında yapılamayan ne var.

Bu sorularınızı cevaplayabilirim.

Portal arayüzünü kullanarak fatura gönderebilirsiniz. Bunun için iki yol var;
1. Kullanıcı gibi ekranda dolaşarak alanları doldurmak
2. Çağırdı adreslere uygun veriyi post etmek.
Maalsef iki yöntemde sürdürülebilir değil. GİB haber vermeden değişiklik yapıyor bu uygulamada. Müşteriniz fatura kesemediğinde canınızı sıkacaktır.
Diğer bir sorun ekrandaki alanları doldurabildiğiniz için GİB için elzem görünmeyen alanlara veri gönderemezsiniz. Bu alanlar nedeniyle Migros, Carfour, SSK gibi kurumlarla problem yaşarsnız. Bu firmaların kendince belirlediği alanlarda istediği veriler var. Bu verileri göndermezseniz ya faturanız red olur (yasak ama yapıyorlar) ya da manuel kontrol sürecine gireceği için müşteriniz ödemesini baya geç alır. Portal üzerinde bir de imzalı fatura yükleme özelliği var, bu yöntemde istediğiniz gibi faturayı oluşturabilirsiniz. sanırım aylık 500 fatura ile sınırlıydı, artıtılmadıysa.

Faturaları görüntüleyebilir ya da indirebilirsiniz. PDF desteği yok.
Fatura iptali diye birşey söz konusu değil, ticari tipteki faturalara red yanıtı gönderebilirsiniz.
Fatura iptal etmek için ayrı bir portal yaptılar, alıcı ve satıcı onay verirse iptal oluyor. bunun dışında KEP üzerinden eposta yoluyla ya da Noter kanalıyla iptal edilbiliyor.

Entegrasyon konusuna da değineyim. Entegrasyon çok zor değil ancak sistemi işletmesi çok zor. 7/24 ayakta olan bir sistem tasarlamalısınız. 4 saatten uzun sürecek şekilde sisteminiz kapanırsa GİB'den uyarı yersiniz. Tekrarlanması halinde entegrasyonunuz iptal edilebilir. Çıkma olmadığı için faturalar otomatik GİB portale gider. Manuel bir sürü iş çıkar başınız. İzmir'de bir arkadaşım bu tür bir sistem geliştirmişti ancak çözümü müşteriler black box olarak satıyordu (sunucu+ups). Müşterinin hiç bir şekilde bu sunuculara erişmesine izin vermiyordu, uzaktan erişime açık tutuyordu. Yine de internet bağlantısı stabil olmadığı için sık sık müşteriler sitemden çıkarılıyordu. Sistemden çıkarılan müşteir için testlerin yeniden yapılması gerekiyor.

Delphi ile teorik olarak bu sistemin yazılması mümkün olsa da problem yaşayacağınız noktalar var. Aklıma gelenler:
1. GİB'in sürekli değişiklik yapması, sizin yapmanız gerekir
2. imzalama kütüphanesi (Genelde Esya kullanılıyor, Java ve C# için mevcut)
3. MTOM destekli web servis çalıştırabilme (Delphi'de var mı araştırmadım, GİB bu protolle size ulaşıyor)
4. e-Arşiv/e-defter için imzalı web servis çağırma (C# bile desteklemiyor)
Bu problemler için genelde java yada c# ile karma sistemler yazılıyor. Kurumsal firmalarda bunların her biri bir sorun. Proxy kullanılan yerlerde Java görmez, versiyonu güncellenir haberiniz olmaz v.s.

Kişisel tavsiyem, entegrasyon yapmak mantıklı değil. Kazanacağınız paraya değmez, muhtemelen zarar edersiniz. Milyonlarca fatura kesen bir enerji şirket olsa belki,

Değerli yorumlarınız için teşekkürler.
E-Arşiv Fatura'yı entegratörsüz uğraşmış birisi olarak yazdıklarınızı çok iyi anlıyorum.

Onlarca kullanıcısı olan firmaların bile bu konuda ne kadar zorlandığına şahit oldum. Önceki mesajınızda yazdığınız mali müşavirlerin bazılarının bile bi haber olduğu veya kanunların anlık değiştiği (tevkifak vb) konularda çok büyük sorunlar yaşamıştık.

Birde bu konuyla ilgili E-İmza gibi kullanıcının bilgisayarına takılı cihazlar müthiş sorun oluyor, bu sorunu 7 I.T. çalışına olan bir holding'te de devamlı yaşıyorduk, insanlar birilerini suçlamak istiyor, sorun yazılımda mı donanımda mı, bunun tespiti için bile uğraş gerekiyor malesef.

Tabi farklı bakış açılarıyla daha kolay çözümlerin üretilmesinede inancım tam.

* @mrmarman üstad beni biraz önce uyardı bir önceki mesajdaki 3. link değil 2.link ile direk entegre olunabiliyormuş, araştırmak lazım.
* Paraşüt gibi milyonlarca kullanıcısı olan firmalar bu işin pratik yolunu bulmuş olabilirler, belki bilen vardır.
Cevapla
#25
(15-06-2020, Saat: 16:47)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Birde bu konuyla ilgili E-İmza gibi kullanıcının bilgisayarına takılı cihazlar müthiş sorun oluyor, bu sorunu 7 I.T. çalışına olan bir holding'te de devamlı yaşıyorduk, insanlar birilerini suçlamak istiyor, sorun yazılımda mı donanımda mı, bunun tespiti için bile uğraş gerekiyor malesef.

Tabi farklı bakış açılarıyla daha kolay çözümlerin üretilmesinede inancım tam.

* @mrmarman üstad beni biraz önce uyardı bir önceki mesajdaki 3. link değil 2.link ile direk entegre olunabiliyormuş, araştırmak lazım.
* Paraşüt gibi milyonlarca kullanıcısı olan firmalar bu işin pratik yolunu bulmuş olabilirler, belki bilen vardır.
Paraşüt Foriba (Sovos) özel entegratörünü kullanıyor, kendisi özel entegratör değil. e-imza (kişisel ya da mali mühür) için stabil sayılabilecek en mantıklı çözüm RDP. RDP ile akıllı kartlar taşınabiliyor. İmza atacak kullanıcılar için sizin yönettiğiniz bir sunucu ayarlayıp RDP ile erişmesini sağlayabilirsiniz.

Bu arada, özel entegratör kullandığınızda faturaları onlar imzalayabildiği için imzalama süreciyle uğraşmıyorsunuz.
Cevapla
#26
özel entegratör firma kurmak ne kadar zor, yazılım geliştirme diğer masrafları günlük kaç fatura kesilmesi yapılan maliyeti kurtara bilir.
Cevapla
#27
(15-06-2020, Saat: 12:22)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: @cinarbil  Üstadım rica ederim, lüzum yok,

- Burada altını çizmek istediğim şey, bu başlıkta üretilecek çözümün, başlığı açan @guverdik 'in irtibatlı olduğu firmanın GİB e-fatura posta kutusuna sahip olarak bir üyeliğine geçişinden başlayarak, arada Entegratör firma olmaksızın e-fatura, e-irsaliye vb. gönderebilir bir yapıya namzet olduğunu değerlendirmiştim. Akışı burada makale tadında görmeyi umuyordum. 

- Bu arada akış birden "bir Entegratör firma olmazsa olmaz gibi görünüyor, bari iyisini burada tespit edelim" şeklindeki dönüşümü görmekten dolayı duyduğum üzüntü / bir serzeniş olarak değerlendiriniz.

- efatura.gov.tr 'nin test hesabındaki XML içerisindeki hemen gözüme çarpan aktif bir entegratör firmayı da görünce, reklamı yapıldığı izlenimini aldım. GIB bu @mkysoft 'un dediği gibi listeyi olduğu gibi yayınlamak yerine kendi oluşturuğu topu topu üç beş alandan  oluşan test içeriği üretemeyecek seviyede midir ?

- Örneğin bu işe başlayan bir yazılım firması,  bir işi başaramazsa bu başlıkta varılan sonuçta olduğu gibi referans bir kurum adı arayacaktır. Baş referans kurum efatura.gov.tr olduğunu konusunda herkes hak verecektir, bu listedeki isimler de buna referans olarak hizmet eder.

- Bakar mısınız, bu cevabı vermek zorunda kalmakla dahi bir yere işaret etmek zorunda kalarak, reklam yaptırır hale geldik... 

* Bu konudaki son mesajımdır. Başlığı açan @guverdik'ten herkesin huzurunda bu kadar uzadığı için çok üzgün olduğumu belirtmek isterim.
Rica ederim @mrmarman ne demek üzüntü duymak. Bilakis mevzuu daha da net anlaşılıyor. Ben bu yazıyı yazmadan önce inanın bu kadar bilgim hiç yoktu. Süreçte e-Fatura kodlaması yaptım. Bu benim için bir KAZANIM dır kıymetli kardeşim.
Teknik Öğretmen
Bilgisayar Formatörü
WWW
Cevapla
#28
(15-06-2020, Saat: 16:27)mkysoft Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(15-06-2020, Saat: 14:22)pro_imaj Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Aşağıdaki soruların cevaplarını doğru şekilde bulduğumuzda bu projeyi entegratör olmadan bitirebiliriz.

1-E-Fatura portalı ile tüm süreçler yapılabiliyor mu?
  -Fatura oluşturabiliyor muyuz
  -Gelen faturaları görüntüleyip indirebiliyor muyuz.
  -Fatura iptali yapabiliyor muyuz.

2-Enteratör ile yapılıp ta E-Fatura portalında yapılamayan ne var.

Bu sorularınızı cevaplayabilirim.

Portal arayüzünü kullanarak fatura gönderebilirsiniz. Bunun için iki yol var;
1. Kullanıcı gibi ekranda dolaşarak alanları doldurmak
2. Çağırdı adreslere uygun veriyi post etmek.
Maalsef iki yöntemde sürdürülebilir değil. GİB haber vermeden değişiklik yapıyor bu uygulamada. Müşteriniz fatura kesemediğinde canınızı sıkacaktır.
Diğer bir sorun ekrandaki alanları doldurabildiğiniz için GİB için elzem görünmeyen alanlara veri gönderemezsiniz. Bu alanlar nedeniyle Migros, Carfour, SSK gibi kurumlarla problem yaşarsnız. Bu firmaların kendince belirlediği alanlarda istediği veriler var. Bu verileri göndermezseniz ya faturanız red olur (yasak ama yapıyorlar) ya da manuel kontrol sürecine gireceği için müşteriniz ödemesini baya geç alır. Portal üzerinde bir de imzalı fatura yükleme özelliği var, bu yöntemde istediğiniz gibi faturayı oluşturabilirsiniz. sanırım aylık 500 fatura ile sınırlıydı, artıtılmadıysa.

Faturaları görüntüleyebilir ya da indirebilirsiniz. PDF desteği yok.
Fatura iptali diye birşey söz konusu değil, ticari tipteki faturalara red yanıtı gönderebilirsiniz.
Fatura iptal etmek için ayrı bir portal yaptılar, alıcı ve satıcı onay verirse iptal oluyor. bunun dışında KEP üzerinden eposta yoluyla ya da Noter kanalıyla iptal edilbiliyor.

Entegrasyon konusuna da değineyim. Entegrasyon çok zor değil ancak sistemi işletmesi çok zor. 7/24 ayakta olan bir sistem tasarlamalısınız. 4 saatten uzun sürecek şekilde sisteminiz kapanırsa GİB'den uyarı yersiniz. Tekrarlanması halinde entegrasyonunuz iptal edilebilir. Çıkma olmadığı için faturalar otomatik GİB portale gider. Manuel bir sürü iş çıkar başınız. İzmir'de bir arkadaşım bu tür bir sistem geliştirmişti ancak çözümü müşteriler black box olarak satıyordu (sunucu+ups). Müşterinin hiç bir şekilde bu sunuculara erişmesine izin vermiyordu, uzaktan erişime açık tutuyordu. Yine de internet bağlantısı stabil olmadığı için sık sık müşteriler sitemden çıkarılıyordu. Sistemden çıkarılan müşteir için testlerin yeniden yapılması gerekiyor.

Delphi ile teorik olarak bu sistemin yazılması mümkün olsa da problem yaşayacağınız noktalar var. Aklıma gelenler:
1. GİB'in sürekli değişiklik yapması, sizin yapmanız gerekir
2. imzalama kütüphanesi (Genelde Esya kullanılıyor, Java ve C# için mevcut)
3. MTOM destekli web servis çalıştırabilme (Delphi'de var mı araştırmadım, GİB bu protolle size ulaşıyor)
4. e-Arşiv/e-defter için imzalı web servis çağırma (C# bile desteklemiyor)
Bu problemler için genelde java yada c# ile karma sistemler yazılıyor. Kurumsal firmalarda bunların her biri bir sorun. Proxy kullanılan yerlerde Java görmez, versiyonu güncellenir haberiniz olmaz v.s.

Kişisel tavsiyem, entegrasyon yapmak mantıklı değil. Kazanacağınız paraya değmez, muhtemelen zarar edersiniz. Milyonlarca fatura kesen bir enerji şirket olsa belki,

(15-06-2020, Saat: 12:22)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: - efatura.gov.tr 'nin test hesabındaki XML içerisindeki hemen gözüme çarpan aktif bir entegratör firmayı da görünce, reklamı yapıldığı izlenimini aldım. GIB bu @mkysoft 'un dediği gibi listeyi olduğu gibi yayınlamak yerine kendi oluşturuğu topu topu üç beş alandan  oluşan test içeriği üretemeyecek seviyede midir ?

Bilgi olması için cevap vereyim. Bu liste sistemin işleyişi için kullanılıyor. Listede diğer firmalar olduğu gibi tüm özel entegratörler mevcut zaten. Eğer sabit bir liste yayınlanırsa, siz nasıl test edeceksiniz? Başvuru yaptığınızda önce kendinizi bu listede görmeniz gerekir. Özel entegratörseniz bir firmayı kaydettiğinizde anında listeye dahil olması gerekir, sildiğiniz posta kutularının silinmesi gerekir. Bunları görmeniz lazım. Zaten bunların testinin yapılması zorunlu, kontrol ediliyor onay verirken.

GİB test sistemi bir sandbox değildir, uçtan uca test imkanı veren çalışır bir yapıdır. test ya da canlı sistemine gönderdiğini sanıp, problem yaşayan çok firma olmuştur.
4. e-Arşiv/e-defter için imzalı web servis çağırma (C# bile desteklemiyor)  

Soap mesajını imzalama kısmını yıllar önce, KamuSM'ye sorduğumda x-ades kütüphanesi desteklemiyor, kullanamazsın diye bana mail ile cevap vermişlerdi.
C# ve KamuSM'nin kendi kütüphanesindeki düşük seviye pkcs11 api'lerini kullanarak yazmıştım.Gerçekten çetrefilli bir işti.

Benzer soap mesajı imzalama olayını, delphi içinde yazmıştım.İmzalama kısmını yine KamuSM api'leri ile yardımı ile yapmıştım. Tabi bu işler biraz karma oluyor bahsettiğiniz gibi.

Bu işlerle uğraştığım zamanlarda, yanlış hatırlamıyorsam eğer, Eldos firmasının SecureBlackBox ürünü benzer soap mesajı imzalama işini yapıyordu.
WWW
Cevapla
#29
Bu başlık altında da bu konuya yakın bir konu üzerinde entegratör üzerinden çözümler önerilmiş.

@mrmarman üstadın dediği gibi 2. yol'u resmi olarak önermişler, bu konuda açık kaynak veya ücretli çözümler olmaması ilginç. Eğer konu netleşirse bu konuda ilerleyerek Entegratör firmaların her fatura başına aldıkları ücret'te ortadan kalkacak, bu hem geliştirici hemde son kullanıcı açısından müthiş bir kazanım. 

*Entegratör firmanın önümüzdeki yıllarda kontör ücreti diğerlerine göre çok yüksek kalırsa projeyi daha uygun kontör fiyatlı firmaya yeniden entegre etme sorunu da bu şekilde ortadan kalkmış olacak, bu şimdiki durumda büyük risk. (Firmalar arasında çok büyük ücret farkları mevcut)


FbtGX5.png
Cevapla
#30
Benim düşüncem Gib Portal ve Entegrasyon seçeneklerinin çok fazla kullanışlı olmayacağı yönünde.
Her iki seçenekte de verileri kendimiz saklamak zorundayız. Ayrıca Gib portaldan işlem yapmak için bilgisayara e-imza kurmak , e-imzanın yanınızda olması vs gibi bir takım işlemler gerekmekte. Bu da son kullanıcı için zor işler.

Özel entegratörlerde ise nasıl yapıyorlar bilemiyorum ama bir kereye mahsus bilgisayarınıza uzaktan bağlantı yapıp gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra e-imza yanınızda olmasa bile sistem üzerinden işlem yapabiliyorsunuz. e-imza içindeki sertifikayı alıp kendi sistemlerine yüklüyorlar sanırım. Ne kadar güvenli bir yöntem bilemiyorum ya da konuyu çok yanlış anlamış olabilirim.

E-imza kurulumunun bir kere yapılması , verilerin 10 yıl boyunca saklanma işini entegratör firmanın halletmesi gibi durumlar düşünüldüğünde işletmeler için en mantıklı seçim sanki bu seçenek. Sistemde sanki insanları bu seçeneğe yönlendirme üzerine kurulmuş gibi.
WWW
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi virus gibi deutsch1988 11 446 12-04-2024, Saat: 17:36
Son Yorum: deutsch1988
  Delphi 7 Unrar mcuyan 12 664 19-03-2024, Saat: 10:30
Son Yorum: frmman
Lightbulb Delphi 7zip Password lü Dosya Sıkıştırma ve Açma + Bonus RAR5 Desteği frmman 6 316 16-03-2024, Saat: 17:55
Son Yorum: delphi.developer
  delphi 12 ile TFileStream çalışmıyor aegean 5 523 05-03-2024, Saat: 22:23
Son Yorum: aegean
  Delphi ile geliştirdiğiniz uygulamalar neler? - İki Ödüllü Mr.Developer 20 12.884 01-01-2024, Saat: 22:46
Son Yorum: aegean



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi