Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İBExpert Backup ile Exract metadata arası farklar
#1
Değerli uzman arkadaşlarım... Daha önce burada da açtığım bir konu vardı. Ağ yavaşlığı ile ilgili.... Veri tabanım 2.0 ... Müşteriler tablomda 2 tane blob alanım var. biri resim biri adres tutuyor. ağdaki yavaşlık sorunu çözmek için veri tabanını onarma işlemi yapayım dedim. ibexpert ile extract metada menüsünden veri tabanının bir kopyasını oluşturdum. 300 mb büyüklüğündeki veri tabanı 20 mb ye düştü.(bu işlemi yaparken generatörleri de sıfırlamışım) O işlemi yaptıktan sonra ağda inanılmaz hızlandı. sanli lokal pcde çalışır gibi... Yalnız veri tabanının kopyası oluşurken adres alanları boşaldığını hiç bir adresin kayıtlı olmadığını kullanıcım söyledi. Baktığımda adresler boşalmıştı. Extract metada yapılarak kopya veri tabanı oluşturduğumuzda blob niçin alanlar etkileniyor anlamadım. Yalnız sonrasında tekrar hatalar çıkmış. Baktığımda generatörleri sıfırlayarak gönderdiğimi fark ettim. Onu düzeltim. bakup ve restore işlemi yapınca blob alanlar etkilenmiyor ama veri tabanının boyutunda bir değişiklik olmuyor. yine 300 mb olarak kalıyor. ağdaki hız da aynı şekilde yavaş oluyor. Ama extract metedata ile kopya oluşturduğumda adres alanları boşalıyor null oluyor, boyut düşüp ağda hızlanıyor. Kullanıcı tekrar adresler girmeye başladığında tekrar yavaşlıyor.  Bir adres ağ olayını bu kadar zorlar mı? Sebebi nedir kafam almıyor... Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.
Cevapla
#2
hocam inşaa ettiğin veritabanını bir göz geçirmeni tavsiye ederim baştan sona, biz yıllardır firebird le çalışırız. Bu ve diğer bahsettiğin sorunları neredeyse hiç yaşamadık. Benim şahsi fikrim resimleri blob alan içerisinde aynı veritabanında tutmaman tarafında, Restore backup yaparken mümkünse yeni veritabanı seçerek restore işlemini gerçekleştır.
Cevapla
#3
(17-05-2020, Saat: 23:53)Ahmet İPEKÇİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: hocam inşaa ettiğin veritabanını bir göz geçirmeni tavsiye ederim baştan sona, biz yıllardır firebird le çalışırız. Bu ve diğer bahsettiğin sorunları neredeyse hiç yaşamadık. Benim şahsi fikrim resimleri blob alan içerisinde aynı veritabanında tutmaman tarafında, Restore backup yaparken mümkünse yeni veritabanı seçerek restore işlemini gerçekleştır.

Eyvallah değerli Ahmet İPEKÇİ hocam. Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Programın 15 yıllık geçmişi var. Yeni sürüm de çıkartmadım. Ya sıfırdan tüm programı yeniden tasarlamam lazım. Bu da imkansıza yakın bir durum. Bazı kullanıcıların sorunları olduğunda devreye giriyorum. Masaüstü bilgisayar programcılığı yavaş yavaş ölmek üzere. Mobil, bulut üzerinden çalışan programlar geleceğe yürüyor. Bunların arasında kendimize yer bulabilmek lazım. Bir yerde bir sıkıntı var o sıkıntının kaynağını bulduğumda işi çözeceğime inanıyorum. Adres alanın ( blob) alanın sıkıntı yaptığını tamamen tesadüfi öğrendim. Ben de bunla ilgili kaynakları, forumları araştırıyorum, uzman kişilerin görüşlerini önemsiyorum. 
Tekrar teşekkür ederim.
Cevapla
#4
backup restore işlemini yaparken shadowları öldürmenizi tavsiye ederim. FB ve diğer RDBMS lerde bir kaydı sildiğinizde fiziksel olarak silmez ve silindi diye işaretleyip shadow kayda dönüştürür.. FB de bunu tamamen silmek için backup restore etmeniz gerekiyor. IBExpert de bu işlemi; restore ederken "Don't recreate shadow files" seçeneğini seçerseniz hem performans açısından hemde DB file büyüklüğü açısından sisteminizi rahatlatmış olursuuz.
// Bilgi paylaştıkça çoğalır.. 

Cevapla
#5
Ibexpert > extractmetadata image türündeki blob alanları dışarı vermez. text memo alanları ise varchar şeklinde verebilir eğer seçeneklere bakarsanız. Ancak hayret ettiğim konu : ben 1 TB veri tabanı ile çalışıyorum, hız mükemmel sizde 300 mb (ki ben test aşamasında bile daha fazla veri depolarım) bu sorunu yaşamış olmanız.
Çözüm aslında basit. extract metadata ile normal alanların tümünü yeni bir veritabanı açıp oraya aktarın. Sonrasında ise bir program modülü yazmanız, blob alanları aynı tipteki alanlara arayüz ile aktarmanız en mantıklı çözüm olur. Bunu daha dün farklı iki program verilerini birbirine aktarmak için kullandım. Şimdi sorunsuz hayatlarına devam ediyorlar.
Cevapla
#6
Üstadım cevabınız için çok teşekkür ederim... Testlere devam ediyorum. ağdaki yavaşlık sebebini ve çözümünü bulduğumda burada paylaşacağım.
Cevapla
#7
Merhabalar,

Bir kere Backup/Restore işlemi ile Extract Metadata işleminin aynı şey olmadığını belirtmek isterim. Veritabanı ile ilgili oluşabilecek herhangi bir problemde, bakım amaçlı işlemlerde, indexlerin yenilenmesi, boş transactionların silinmesi/indexlerin tazelenmesi vb. işlemler için hala en geçerli ve doğru işlem backup/restore yapmaktır.

Extract metadata, normal şartlarda veritabanının boş bir kopyasını oluşturmak amaçlı kullanılır. Biz de, veri kurtarma yani genelde bozulan veritabanlarının tamiri sırasında bu işleme başvururuz. Bunun dışındaki işlemler için kullanılması pek uygun değildir. Eğer elinizde oluşturduğunuz veritabanının boş bir kopyası yoksa, bu sayede oluşturabilirsiniz. Oluşturulan veritabanı dosyasına ise, "DataPump" dediğimiz yöntemle kayıtların aktarılması gerekir. Normalde Database Workbench vb. tarzı programlar extract metadata işlemi sırasında dataların da aktarılması işlemini önermez ve yapmaz. IBExpert bunu bir özellik olarak sunsa da, ASLA veritabanı bakımı için kullanılmaz. Kullanılmamalı.

Extract Metadata ile boş bir veritabanı dosyası oluşturmanızı (varsa gerek yok) sonrasında ise Database Workbench veya IBDataPump gibi programlarla veritabanları arasında data aktarımı yapmanızı öneririm.
Firebird Ekipler Amiri. Dmitry Kouzmenko ve Dmitry Yemanov ile çalışmış , Eski IBSurgeon personeli, Kıdemli Firebird Kurtarma Uzmanı, Firebird Foundation bağışçısı...
Cevapla


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  IBExpert ile Firebird Veri Kurtarma DelphiCanR 6 7.611 19-07-2023, Saat: 14:42
Son Yorum: baloglurecep
  gbak ibexpert ile backup ve restore işlemleri ve bazı sorular baloglurecep 7 2.014 16-03-2022, Saat: 08:32
Son Yorum: narkotik
  ibexpert lisansı 90lar 0 619 27-01-2022, Saat: 13:03
Son Yorum: 90lar
  Ibexpert ile yapilamayan kolon degisikligi(unique)(cozuldu) 41linea41 1 1.850 29-11-2019, Saat: 14:26
Son Yorum: hi_selamlar
  Query - Table arasındaki farklar Lord_Ares 6 4.743 05-10-2018, Saat: 08:57
Son Yorum: masteryoda



Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi