27-01-2020, Saat: 21:28
(27-01-2020, Saat: 11:56)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:(26-01-2020, Saat: 14:35)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Öncelikle Teşekkürler hocam,
Bir bilgisayar öğretmeni olarak delphi hakkında ki bilgi eksikliğimden üzülsem mi bu gelişmeye sevinsem mi bilemedim. Çünkü kafama takılan bir kaç konu vardı bir kısmını forumu okuyarak ve araştırarak cevapladım. Eğer bu konuda bilgisayar öğretmenlerini bilgilendirmek isterseniz maddeler halinde Delphinin avantajlarını ve gelen eleştirilere cevapları yazın bilgisayar öğretmenleri grubuplarında paylaşalım:
Daha önceki sorular.
"
C# , Python,C++ veya herhangi başka bir dil yerine delphi seçilmesi ne gibi avantajlar sağlar.
Mobil platformlar için Delphinin destek durumu nedir.
Video veya yazılı kaynak olarak Türkçe veya ingilizce kaynak durumu nedir.
Öğrencilere bunu öğrettiğimiz zaman direkt bir uygulama yapıp uygulama pazarlarına koyabilirler mi?
Delphi destekli oyun motoru mevcut mu?
"
Benim kafama takılan sorular daha önceki sorduklarıma ek olarak,
Öğrenciye delphiyi öğrettim , kendini geliştirecek kaynaklarda buldu evde oturup uygulama geliştirecem dese delphinin arayüzü 30 bin tl . Öğrencilerime verdiğim en büyük motivasyon bu ders te. "Evde oturup kod yazarak zengin olabilirsiniz".(Cominity editionun olduğunu buradan ben okudum ama bunu bilmeyen bir çok kişi var.)
Piyasada bir tane güncel kitap gördüm 250tl . Öğrencilerime bunu aldıramam . Fotokopisini çeksem dava edersiniz :(tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?
Ücretli ücretsiz diğer kaynaklar.
Delphi ile yazılış ürünlerin pazar büyüklüğü nedir. Ortalama bir delphi bilen kişi para kazanabilir mi?
Bence en önemliside hangi uzmanlık alanında Delphi daha çok işe yarar, Akademik , Otomotiv, Oyun Geliştirme ,Askeri vb.
Bir bilgilendirme metni yazarsanız çoğu iyi niyetli kişinin içini rahtlatmış olursunuz.
Teşekkürler iyi çalışmalar.
(23-01-2020, Saat: 02:07)mkteach Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Buradan bilgilendirin hocam, biz de öğrenelim.
Merhaba,
Delphi/Rad Studio yazılım geliştirme ortamının diğer yazılım geliştirme dil veya ortamlarına göre avantaj ve dezavantajlarını farklı dillerle yazılım geliştirmiş üyelerimiz eminim daha iyi açıklayacaktır.
Çünkü iki veya daha fazla şeyi karşılaştırabilmeniz için, karşılaştırmaya konu olan şeylerin tüm özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Aksi durumda eksik/ön yargılı bir analiz yapmış olacaksınız.
Bu noktada aklınızdaki soru işaretlerini kaldıracak bir kaç cümle sarf edebilirim.
- "C# , Python,C++ veya herhangi başka bir dil yerine delphi seçilmesi ne gibi avantajlar sağlar."
Bir proje için yazılım dili veya geliştirme ortamı belirlerken;
Öncelikle proje analizi yapılır. analiz doğrultusunda bu proje tipine göre en uygun dil seçilir.
Seçimde rol oynayan en büyük etkenler ise projenin hedef kitlesi, OS, cihaz çeşitliliği, API erişim yetenekleri ve donanıma erişim gücü ön planda olur.
Tabi maliyet analizi, time line ve personel ihtiyacı da önemli rol alır.
FMX mimarisi ile geliştireceğiniz bir uygulamada iş, personel ve maliyeti minimize etmiş olacaksınız. (Bunun sebebini yeni açacağım bir sonraki konu başlığında bulabilirsiniz. - Delphi Multi-Platform (FMX) Nedir? Diğer Geliştirme Ortamlarına Göre farkları Neler?)
- "Mobil platformlar için Delphinin destek durumu nedir."
Embarcadero, çıkarmış olduğu FMX mimarisinin güçlü altyapısı sayesinde, yayınlanan tüm SDK'ları desteklemektedir. Şu an Android 10, iOS 13 SDK sürümleri ile sorunsuz çalışmaktadır.
Hatta resmi destek açıklaması olmamasına rağmen çok yakın zamanda Apple tarafından yayınlanan iOS 13.3 SDK ile de uyumlu çalışmaktadır.
Bu sürümle (ioS SDK 13.3) yayınlanmış bir uygulamayı, Apple Store üzerinde görebilirsiniz.
Saha Takip
Embarcadero'nun platform (OS, cihaz vb.) desteği için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz.
Supported Platforms and Operating Systems
- "Video veya yazılı kaynak olarak Türkçe veya ingilizce kaynak durumu nedir."
İngilizce kaynakların yeterli olduğunu söyleyebilirim.
Türkçe kaynak olarak; son 10 yılda çıkan ve tüm teknolojilerin detaylı olarak anlatan bir kaynak kitabımız var. Kitabı detaylı olarak incelemek isterseniz aşağıdaki linkten gözatabilirisiniz.
Tüm Platformlar için Hızlı Uygulama Geliştirme
- "Öğrencilere bunu öğrettiğimiz zaman direkt bir uygulama yapıp uygulama pazarlarına koyabilirler mi?"
Cros-Platform mimarileri arasında, çok hızlı mobil uygulama geliştirebileceğiniz ve uygulama mağazalarına sorunsuz yükleyebileceğiniz en iyi geliştirme ortamı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
Bunun bir çok örneğini zamanla (Delphican ve benzer yabancı kaynaklardan takip ederek) görebilirsiniz.
FMX ile geliştirilen diğer bir kaç örnek uygulama: FireMonkey (FMX) ile Yazılmış
Delphi ile Geliştirilmiş bir kaç örnek uygulama: Delphi ile geliştirilen birkaç uygulama
Benim geliştirdiğim iki uygulama
1- Saha Takip: Apple Store - Google Play
2- AGS (Akıllı Geçiş Sistemi): Bir IoT uygulamasıdır. Apple Store - Google Play
- "Delphi destekli oyun motoru mevcut mu?"
Oyun motoru konusunda bir çalışması var mı bilmiyorum, fakat çok güçlü (GPU tabanlı) ve görsel oyunlar geliştirilebildiğini söyleyebilirim.
Örneğin.
Almanya menşeili Broken Games'in yakın zamanda, artık FMX mimarisi ile oyun geliştireceğini açıklaması.
Resmi kaynak: Broken Games'in platform değiştirmesi
- "Piyasada bir tane güncel kitap gördüm 250tl . Öğrencilerime bunu aldıramam . Fotokopisini çeksem dava edersiniz :(tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?"
Haklısınız. Kitap pahalı. Fakat size ve öğrenci arkadaşlarımıza ücretsiz!
Ankara'daki MEB Çalıştayına katılma fırsatım oldu.
BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu - Kitabın Yayıncı Firması) de bu çalıştaya gelerek, kitabı öğretmenlerimize ücretsiz olarak hediye etmek istiyoruz dedi.
64 Kişilik bir liste sunuldu ve orada 64 kitap dağıtılmak üzere çalıştaydaki sorumlu hocamıza teslim edildi.
Bunun haricinde 20 taneyi bizzat ben hediye ettim. Toplamda ise 200'ün üzerinde kitap hediye edildi ve bu durum devam ediyor.
Okullarında Delphi müfredatı ile ilerleyen hocalarımız, beni arayıp kitabı satın almak istediklerini söylediklerinde, onlara satın almayın size hediye edelim diye bir çok hocamızı yönlendirdim.
Form üyesi hocalarımız da buna şahittir. Bunlardan yaklaşık 4-5'i üniversitelerde ders veren hocalarımızdandır.
BTG (Özellikle Yücel bey bu konuda oldukça ılımlı.), kaynak ihtiyacını minimize edecek şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
Bunların en başında, Kitabımızın dijital sürümünü dağıtma çalışmasıdır. Kitabın dijital sürümü için 10.000 adet ISBN alındı ve dağıtımına çok kısa bir zamanda başlanacak.
Kitabı satın alan tüm arkadaşlarımıza dijital sürüm ücretsiz olarak hediye edilecek.
Ayrıca kitabı satın almayan öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımız da dijital sürümüne ücretsiz sahip olacak!
Daha önce bu konuda açtığımız bir başlık (Kitabın Dijital Sürümü) vardı.
Diğer Kitap çalışmaları:
- Bir form üyemizin Delphi ile modern kod tasarımı üzerine bir kaynak hazırlığı içerisinde olduğunu biliyorum.
- "Tüm Platformlar için Hızlı Uygulama Geliştirme" kitabımızın düzeltilmiş (yazılımsal bir çok hata düzeltmesi yapıldı) ve genişletilmiş (yeni SDK ve yöntemler, örn. Firebase, iOS APNs kullanımı vb.) yeni baskısı (2. Baskı) hazırlanıyor.
Planlanan Yeni İki Kitap :
- Android ve iOS Uygulama Geliştirmek
- Linux ve Windows Back-End Uygulamaları Geliştirmek
Konuyu fazla uzatmamak ve bütünlüğü bozmamak adına FMX mimarisi hakkında yazacaklarımı ikinci bir yorumda (Delphi Multi-Platform (FMX) Nedir? Diğer Geliştirme Ortamlarına Göre farkları Neler?) belirtmek istiyorum.
Hocam ilginiz ve cevaplarınız için teşekkürler. Sakıncası yoksa bilgi almak isteyen diğer platformlardaki arkadaşları da buraya yöndlendireceğim . Tekrar teşekkürler iyi çalışmalar.

(tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?