Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4.2/5 - 5 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BTG Grubu; BİR MİLYON ÖĞRENCİYE DELPHİ
(24-01-2020, Saat: 01:24)fatihablak Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Böyle güzel bir haberin altında aslında şu dil bu dil üzerinden tartışmak heleki bunu şuan Delphi forumunda yapmak biraz anlamsız bir durum. 

1995 Yılında Teknik Lise 1. sınıfta Pascal ile programlama başladım bilgisi malesef az (hatta hiç olmayan ilk öğretmenliğinin azizliği belkide  üniveristelerin kalitesi o devirde de tartışmalı demekki) olan bir hoca yüzünden (eski olan dostlar bilecektir pembeydi galiba bir pascal kitabı vardı help türkçeleştirme çalışması denenmiş çöplük örnek kodları bile eksik baskı idi) kitaptaki kodu bile bilgisayarı geçirmekten öteye gidemedik ( Bu kapsamda eğitimcinin eğitimin önemini bu yüzden söylüyorum.) Ama sonraki sınıflarda burada da bir çok arkadaşın programlama dilinden bağımsız  algoritmik analitik düşünme ve programatik bakış öğrenme noktasında eski yazılımcı arkadaşlar bilecekler çıkacaktır Clipper diye bir dille olayları anlamaya başladım 1996 yılında ve yine bir Milli Eğitim öğretmeni sayesinde. Şuan böyle bir dil yok ama ben bu işi icra edebiliyorum ama o dil bana yol açtı.

Üniversitede COBOL dersi konduğunda hoca sınıfa ilk girdiğinde şimdi hepiniz sövüyorsunuz Cobol mu kaldı diyeceksiniz ama bir çok büyük sistemlerde hala COBOL kodu çalışıyor dediğinde bende hocama ciddi ciddi sövdüm sene 2000 idi ve Sene sonunda hocamız Banka ve sigortacılık sektöründe iş ilanlarını gösterdiğinde bende şaşıran grupta idim ölmüş dilde istihdam var idi hemde çok büyük bankalarda ve sigorta şirketlerinde. Pascalı ve yeteneklerini gerçek manada üniversitede öğrendiğim bu konuda şanslıyım idealist akademisyen kavramı ile tanışma şerefine eriştim ( Yine eğitimci kalitesi önemi ) .

Delphiden çok uzun zamandır yazılımcı olarak ekmek yedim sene 2020 hala devam ediyorum tabiki tek kullandığım dil piyaşa şartları gereği Delphi ile kısıtlı kalmadı hala bir kaç dil kullanmak zorunda kalıyorum ama hiç bir zaman diğer dillerde yaptığımı delphide yapamadığım dediğim durum olmadı. Bir projede Delphi ile başlayacaksak ona bir rol biçti isek hiç bir zaman yarı yolda kalmadık. 

Şuan bu forumda üye belki oda bu mesajı okuyordur meslek büyüğüm bir kadim dostumla alanında önce sivil toplumda sonrada kamuda öncü bir yazılımı senelerce Delphi ile götürdük. Alternatifini başka ortamlarda yazma gayretine girenlerin ilk sloganı delphi eski bir teknolji bunda proje yürümez idi ama her deneyen projeyi bitiremedi ciddi insan kaynağı ayırmasına rağmen. En son .net ile yeniden yazacağız diyen farklı grup 2 senedir hala aynı projeyi yazamadılar Delphi çalışmaya devam ediyor proje Smile 

Benim amacım veya burada okuduğum bir çok mesajdaki meslektaşlarımızın mesajlarında da gördüğüm Delphi ile başla dilleri kıyaslama amacı yok. Benimde web devriminde bizleri eskimeye yüz tutturduğu için kızgınlığım olsa da bu Delphinin teknik yeteneklerini sorgulamama sebep olamaz. Bugün embarcadero delphinin titreyip küllerinden yeniden ayağa kalkmasını sağladığı gerçeğini kabul edilmesi gerekiyor. Delphi Firemonkeyden önce sağlıklı native bir şekilde çoklu ortam desteğini framework olmadan sunan kaç yazılım teknolojisi vardı. Ha bu teknolojide şu eksik bu eksik denir bu doğrudur veya değildir tartışılır. Framework mantığıyla delphiye bakmak hatta sadece delphiye değil bir programlama diline bakmak haksızlık olur. Malesef bu şekilde bakıp yorumlayan çok.

Uzun yazdım başlığın özüne gelecek olur isek BT Grubu ve MEB önemli bir adım attılar. Herşeyden önce çocuklara farklı bir ortam olduğunu öğretecekler en azından dil mukayese edebilecekler. Milli Eğitim Bakanlığının yetiştireceği geleceğin teknik personellerine tek tip dil öğretmesi baştan hata idi bunu kırmış olacak. 
Tıpkı sadece windows işletim sistemini öğretmesi gibi bunu da kırdı.
bu adım inşallah Teknik Eğitim Fakülteleriyle devam ettirilerek kaliteli eğitimcilerin yetişmesi de plan dahiline alınır.

Bu noktada hep klasik derlerya dünyaya biraz erken gelmişim bu güzellikleri gördükçe bu devirde öğrenci olmak vardı diyesim geliyor. 
Ama o siyah beyaz ekranlı günlerin tadıda bu devirde yok.

Sizin tevellüt bizle beraber galiba. Altına imzamı atıyorum. Diğer yazarlara da sonuna kadar katlıyorum. Smile
Teknik Öğretmen
Bilgisayar Formatörü
Meslek liseleri programlama öğrenmenin en güzel yeri ve zamanıdır.Fakat sadece delphi olmamalı.Farklı dillerde aynı zamanda gösterilmeli.Sonrasında öğrenci kendi tercihini zaten yapacaktır.C++ Builder da olsaymış güzel olurmuş. Smile
(25-01-2020, Saat: 19:31)ismailkocacan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Meslek liseleri programlama öğrenmenin en güzel yeri ve zamanıdır.Fakat sadece delphi olmamalı.Farklı dillerde aynı zamanda gösterilmeli.Sonrasında öğrenci kendi tercihini zaten yapacaktır.C++ Builder da olsaymış güzel olurmuş. Smile

Sadece Delphi öğretildiğini söylemekle 1 milyon lisans alınmış demek arasında hiçbir fark yok hocam.
Ben meslek lisesi çıkışlıyım ve birden çok yazılım dili gösterildi ;
10. sınıfta c++ ile başladık 11’de visual basic ve 12 ‘de Delphi...
bunların yanı sıra;
arduino : C ve C ++
PLC
energia : Arduino alternatifi tiva programlama dili
proteus : devre çizim
Delphi ile birlikte gösterilen SQL ( yeterli derecede )

gibi ve unutup yazamadığım nice program ve alt dil mevcut.

Kalkıpta o cümleyi kurmak yakışmaz değerli hocam.

C#’cıya eyvallah
C,C++’cıya eyvallah
php html python’cuya eyvallah ama sadece Delphi demeye dur!!! demek lazım hocam.  Blush

Onlarca yorum yapıldı onlarca insan sanal ortamda savaştı birbiriyle resmen.
Birçoğunun ağızında yazılımın mantığının öğretilmesi görüşü ya da dilin tarihçesiyle popüleritesiyle alakalı görüşler vardı.
Söyler misiniz bana yukarıda saydıklarım ve sayamadıklarımın kaçı yazılım mantığını öğretmek için atılan adımlara zıt ? Ya da kaçının öğretildiğinin farkındaydılar o kötü yorumları yapanlar ?
mantığı kendi kafalarındaki zannedip hareket eden o kişiler hiç meslek lisesine gidip bakmışlar mı müfredat programına hangi derslerin verildiğine konularına ?
Bakanlar olupta hala öyle düşünebiliyorlarsa daha ne diyebilirim...

Meslek liselerinde iyiki delphi gösteriliyor !
Bu sözü ben demiyorum aslında o karşıt yorumları yapanlar istemeden ve dolaylı yoldan diyorlar.
Bir öğrenciye birini öğretemiyorken birden fazla dili nasıl öğretebilirsiniz ki ? Gibisinden çok yorum gördüm. Ya da bir dil seçtiniz bari iyi bir şey seçeydiniz gibisinden.

Kendi ağızlarıyla atılan bu adımın ne denli doğru bir adım olduğunu söylemiş oluyorlar.
Kafalar bizle de ağızlar ... !

Neden delphi ?
Not : programlama dili ya da dilleri her bölüm için geçerli değildi sadece otomasyon bölümünde gördüğüm için böyle biliyorum. Şuanda da öyle olduğunu düşünüyorum. Kalkıpta tekstil öğrencisine yazılım öğretmezler elbette.

Meslek lisesi öğrencisi olarak bana soracak olursanız meslek lisesi öğrencisi gözü ile ;

* Tüm platformlar için tek kodlama ile tasarla inşa et çalıştır mantığında ilerleyen bir dil. ( Fesih hocam sözü alıntıladım artık kusura bakmayın Blush  )
* meslek denince akla illa sadece bilgisayar ve mobil üzerine çalışan kişiler gelmemeli elbette.
Meslek lisesinden mezun olan kişi size kütüphane takip programları yapmayacak ki gidip c# visual basic gibi diller öğrensin ! Bu kişiler akıllı ev otomasyonlarıyla silah sanayi ile veyahut diğer mekatronik sistemlerle ve de daha büyük işlerle uğraşan kişiler olacaklar. Yani hedeflenen o. Kalkıpta bunları düşünmeden hesaba katmadan keşke şu dil olsaydı böyle daha iyiydi neden o dil değilde bu dil gibi saçma sapan cümleler kuramazsınız kuramazlar ama kurdular..
nacizane fikrim appinventor öğretilsin tam aptallara göre ne de olsa öğrenciye aptal gözüyle bakılıyor !

*öğrenci için çoklu ve zorunlu seçenekler oluşturmak sadece zarar getirir nitekim kaç öğrenci gördüğü tüm dersleri anlamış ki göreceği bir çok dili anlayabilsin öğrenebilsin ?..
bu kararı alanlar ve bu alanda yıllarını vermiş kişiler daha iyi bilirler nitekim bildikleri için delphi seçilmiş ya. Veritabanını yönetmek için delphi tarafına konuşuyorum, firedac unidac gibi setler değilde php kullanılması elbette büyük avantaj fakat onlar için öyle peki öğrenciler için ? Birde php mi çıksın ortaya ?
windows’ta yaptığı uygulamayı android’de yapmak istediğinde java mı çıksın ortaya ?
İos için swift linux için bilmem ne mac için bilmem ne ne ne...

Hani nerede mantık ? Derdim...

Delphi 7 kullanırdık lisede iken bir gün hocama nedenini sorduğumda yani neden yeni çıkan çoklu platform destekli sürümler değilde delphi 7 ? diye. O da mantıklı bir cevap vermişti ;
her 6-7 ayda bir yenisini çıkarıyolar dolayısı ile kullandığımız companent’leri sürekli yeni sürüme uyarlayacak kişi yok demişti. Sanırım bunu da düşünmedikleri ve delphi 7 kullanıldığını duydukları için bu zihniyettelerdir.

Öyle derinlemesine bilen bilge bir kişi değilimdir ve öyle kişilerden olmayı da istemem çünkü olursam sadece susar izlerim onlar gibi ! Ama boşta konuşmak istemem.

Bana delphi’yi öğreten hocamın bunca yoruma eleştiriye hakarete sessiz kalmasına o yüzden şaşırmadım. Idea

Ben sadece bildiğimi söyleyebildim eksik hata yanlış ya da acemice onca şey söylemişimdir ama anlatmak bana anlamak siz bilen insanlara kalmış..
Bilmiyorum ne kadar doğru konuştum söyledim o da sizin takdirinize kalmış  Blush

Ayrıca eklemeyi unuttum ;
Delphi 7 ile birlikte raudus kullanırdık...
(25-01-2020, Saat: 21:24)Mr.Developer Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(25-01-2020, Saat: 19:31)ismailkocacan Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Meslek liseleri programlama öğrenmenin en güzel yeri ve zamanıdır.Fakat sadece delphi olmamalı.Farklı dillerde aynı zamanda gösterilmeli.Sonrasında öğrenci kendi tercihini zaten yapacaktır.C++ Builder da olsaymış güzel olurmuş. Smile

Sadece Delphi öğretildiğini söylemekle 1 milyon lisans alınmış demek arasında hiçbir fark yok hocam.
bunların yanı sıra;
PLC

C#’cıya eyvallah
C,C++’cıya eyvallah
php html python’cuya eyvallah ama sadece Delphi demeye dur!!! demek lazım hocam.  Blush

Birçoğunun ağızında yazılımın mantığının öğretilmesi görüşü ya da dilin tarihçesiyle popüleritesiyle alakalı görüşler vardı.
Söyler misiniz bana yukarıda saydıklarım ve sayamadıklarımın kaçı yazılım mantığını öğretmek için atılan adımlara zıt ? Ya da kaçının öğretildiğinin farkındaydılar o kötü yorumları yapanlar ?
mantığı kendi kafalarındaki zannedip hareket eden o kişiler hiç meslek lisesine gidip bakmışlar mı müfredat programına hangi derslerin verildiğine konularına ?

Bu sözü ben demiyorum aslında o karşıt yorumları yapanlar istemeden ve dolaylı yoldan diyorlar.
Bir öğrenciye birini öğretemiyorken birden fazla dili nasıl öğretebilirsiniz ki ? Gibisinden çok yorum gördüm. Ya da bir dil seçtiniz bari iyi bir şey seçeydiniz gibisinden.

Kendi ağızlarıyla atılan bu adımın ne denli doğru bir adım olduğunu söylemiş oluyorlar.

Neden delphi ?
Not : programlama dili ya da dilleri her bölüm için geçerli değildi sadece otomasyon bölümünde gördüğüm için böyle biliyorum. Şuanda da öyle olduğunu düşünüyorum. Kalkıpta tekstil öğrencisine yazılım öğretmezler elbette.

Meslek lisesi öğrencisi olarak bana soracak olursanız meslek lisesi öğrencisi gözü ile ;

* Tüm platformlar için tek kodlama ile tasarla inşa et çalıştır mantığında ilerleyen bir dil. ( Fesih hocam sözü alıntıladım artık kusura bakmayın Blush  )
* meslek denince akla illa sadece bilgisayar ve mobil üzerine çalışan kişiler gelmemeli elbette.
Meslek lisesinden mezun olan kişi size kütüphane takip programları yapmayacak ki gidip c# visual basic gibi diller öğrensin ! Bu kişiler akıllı ev otomasyonlarıyla silah sanayi ile veyahut diğer mekatronik sistemlerle ve de daha büyük işlerle uğraşan kişiler olacaklar. Yani hedeflenen o. Kalkıpta bunları düşünmeden hesaba katmadan keşke şu dil olsaydı böyle daha iyiydi neden o dil değilde bu dil gibi saçma sapan cümleler kuramazsınız kuramazlar ama kurdular..
nacizane fikrim appinventor öğretilsin tam aptallara göre ne de olsa öğrenciye aptal gözüyle bakılıyor !

*öğrenci için çoklu ve zorunlu seçenekler oluşturmak sadece zarar getirir nitekim kaç öğrenci gördüğü tüm dersleri anlamış ki göreceği bir çok dili anlayabilsin öğrenebilsin ?..
bu kararı alanlar ve bu alanda yıllarını vermiş kişiler daha iyi bilirler nitekim bildikleri için delphi seçilmiş ya. Veritabanını yönetmek için delphi tarafına konuşuyorum, firedac unidac gibi setler değilde php kullanılması elbette büyük avantaj fakat onlar için öyle peki öğrenciler için ? Birde php mi çıksın ortaya ?
windows’ta yaptığı uygulamayı android’de yapmak istediğinde java mı çıksın ortaya ?

Delphi 7 kullanırdık lisede iken bir gün hocama nedenini sorduğumda yani neden yeni çıkan çoklu platform destekli sürümler değilde delphi 7 ? diye. O da mantıklı bir cevap vermişti ;
her 6-7 ayda bir yenisini çıkarıyolar dolayısı ile kullandığımız companent’leri sürekli yeni sürüme uyarlayacak kişi yok demişti. Sanırım bunu da düşünmedikleri ve delphi 7 kullanıldığını duydukları için bu zihniyettelerdir.

Öyle derinlemesine bilen bilge bir kişi değilimdir ve öyle kişilerden olmayı da istemem çünkü olursam sadece susar izlerim onlar gibi ! Ama boşta konuşmak istemem.

Bana delphi’yi öğreten hocamın bunca yoruma eleştiriye hakarete sessiz kalmasına o yüzden şaşırmadım. Idea

Ben sadece bildiğimi söyleyebildim eksik hata yanlış ya da acemice onca şey söylemişimdir ama anlatmak bana anlamak siz bilen insanlara kalmış..
Bilmiyorum ne kadar doğru konuştum söyledim o da sizin takdirinize kalmış  Blush

Sanırım bir yanlış anlaşılma var.Delphi olmasın demiyorum.Delphi yanında başka dillerde olsun diyorum.Bilmenin, öğrenmenin kimseye zararı olmaz.Aksine bilinçlenir.
Hayatı boyunca X teknolojisi kullanmış birisiyle, farklı şeyleri deneyimlemiş birisinin bakış açısı aynı olmayacaktır.

Ben de teknik lise okudum.Delphi, Java, C, C++, C#, asp.net , Php , Javascript, Css vs bunların hiçbirini müfredatta ya da okulda görmedim.
Fakat hepsini kendim öğrenmeye lise yıllarımda başladım.O yüzden öğrenmek için, birilerinin bize öğretmesini beklersek, hep bekleriz.
(26-01-2020, Saat: 02:37)ismailkocacan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(25-01-2020, Saat: 21:24)Mr.Developer Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Sadece Delphi öğretildiğini söylemekle 1 milyon lisans alınmış demek arasında hiçbir fark yok hocam.
bunların yanı sıra;
PLC

C#’cıya eyvallah
C,C++’cıya eyvallah

Neden delphi ?

Sanırım bir yanlış anlaşılma var.Delphi olmasın demiyorum.Delphi yanında başka dillerde olsun diyorum.Bilmenin, öğrenmenin kimseye zararı olmaz.Aksine bilinçlenir.
Hayatı boyunca X teknolojisi kullanmış birisiyle, farklı şeyleri deneyimlemiş birisinin bakış açısı aynı olmayacaktır.

Ben de teknik lise okudum.Delphi, Java, C, C++, C#, asp.net , Php , Javascript, Css vs bunların hiçbirini müfredatta ya da okulda görmedim.
Fakat hepsini kendim öğrenmeye lise yıllarımda başladım.O yüzden öğrenmek için, birilerinin bize öğretmesini beklersek, hep bekleriz.

Hayır hocam estağfurullah size karşı demedim aksine sizin cümleniz yazmama vesile oldu bunun için teşekkür ederim. yanlış anlamayın.
(23-01-2020, Saat: 02:04)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(22-01-2020, Saat: 22:08)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: arkadaşlar merhaba delphi konusunda herhangi bir bilgim olmadığı (kullanım alanları , güncel durumu vs.) bilgi almak için buraya yazıyorum. Birkaç sorum var.

C# , Python,C++ veya herhangi başka bir dil yerine delphi seçilmesi ne gibi avantajlar sağlar.
Mobil platformlar için Delphinin destek durumu nedir.
Video veya yazılı kaynak  olarak Türkçe veya ingilizce kaynak durumu nedir.
Öğrencilere bunu öğrettiğimiz zaman direkt bir uygulama yapıp uygulama pazarlarına koyabilirler mi?
Delphi destekli oyun motoru mevcut mu?

Kısa yoldan cevaplara ulaşmak için bilenlere sormak için yazıyorum. Şimdiden cevaplayan herkese teşekkürler.

Merhaba hocam,
Özelden telefon numaranızı paylaşırsanız bu konuda sizi daha detaylı olarak bilgilendirmek isterim.

Öncelikle Teşekkürler hocam,

Bir bilgisayar öğretmeni olarak delphi hakkında ki bilgi eksikliğimden üzülsem mi bu gelişmeye sevinsem mi bilemedim. Çünkü kafama takılan bir kaç konu vardı bir kısmını forumu okuyarak ve araştırarak cevapladım. Eğer bu konuda bilgisayar öğretmenlerini bilgilendirmek isterseniz maddeler halinde Delphinin avantajlarını ve gelen eleştirilere cevapları yazın bilgisayar öğretmenleri grubuplarında paylaşalım:

Daha önceki sorular.
"
C# , Python,C++ veya herhangi başka bir dil yerine delphi seçilmesi ne gibi avantajlar sağlar.
Öğrencilere bunu öğrettiğimiz zaman direkt bir uygulama yapıp uygulama pazarlarına koyabilirler mi?
"
Benim kafama takılan sorular daha önceki sorduklarıma ek olarak,

Öğrenciye delphiyi öğrettim , kendini geliştirecek kaynaklarda buldu evde oturup uygulama geliştirecem dese delphinin arayüzü 30 bin tl . Öğrencilerime verdiğim en büyük motivasyon bu ders te. "Evde oturup kod yazarak zengin olabilirsiniz".(Cominity editionun olduğunu buradan ben okudum ama bunu bilmeyen bir çok kişi var.)

Piyasada bir tane güncel kitap gördüm 250tl . Öğrencilerime bunu aldıramam . Fotokopisini çeksem dava edersiniz :Smile (tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

Ücretli ücretsiz diğer kaynaklar. 

Delphi ile yazılış ürünlerin pazar büyüklüğü nedir. Ortalama bir delphi bilen kişi para kazanabilir mi?

Bence en önemliside hangi uzmanlık alanında Delphi daha çok işe yarar, Akademik , Otomotiv, Oyun Geliştirme ,Askeri vb.

Bir bilgilendirme metni yazarsanız çoğu iyi niyetli kişinin içini rahtlatmış olursunuz. 

Teşekkürler iyi çalışmalar.
(26-01-2020, Saat: 14:35)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(23-01-2020, Saat: 02:04)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba hocam,
Özelden telefon numaranızı paylaşırsanız bu konuda sizi daha detaylı olarak bilgilendirmek isterim.

Bir bilgisayar öğretmeni olarak delphi hakkında ki bilgi eksikliğimden üzülsem mi bu gelişmeye sevinsem mi bilemedim. Çünkü kafama takılan bir kaç konu vardı bir kısmını forumu okuyarak ve araştırarak cevapladım. Eğer bu konuda bilgisayar öğretmenlerini bilgilendirmek isterseniz maddeler halinde Delphinin avantajlarını ve gelen eleştirilere cevapları yazın bilgisayar öğretmenleri grubuplarında paylaşalım:

Daha önceki sorular.
"
"

Öğrenciye delphiyi öğrettim , kendini geliştirecek kaynaklarda buldu evde oturup uygulama geliştirecem dese delphinin arayüzü 30 bin tl . Öğrencilerime verdiğim en büyük motivasyon bu ders te. "Evde oturup kod yazarak zengin olabilirsiniz".(Cominity editionun olduğunu buradan ben okudum ama bunu bilmeyen bir çok kişi var.)

Piyasada bir tane güncel kitap gördüm 250tl . Öğrencilerime bunu aldıramam . Fotokopisini çeksem dava edersiniz :Smile (tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?

Delphi ile yazılış ürünlerin pazar büyüklüğü nedir. Ortalama bir delphi bilen kişi para kazanabilir mi?

Bence en önemliside hangi uzmanlık alanında Delphi daha çok işe yarar, Akademik , Otomotiv, Oyun Geliştirme ,Askeri vb.

Bir bilgilendirme metni yazarsanız çoğu iyi niyetli kişinin içini rahtlatmış olursunuz. 

Bazı uygulama alanları ve eğiticilerin eğitim müfredatını ekte bulabilirsiniz. Fazlasını zannedersem Fesih bey yayınlar. Ayrıca öğretmen eğitimlerinde de kullandığımız eğitim içeriklerine (video) https://www.youtube.com/user/guverdik kanalından ulaşabilirsiniz. Mobil uygulama (eğer PATH leri doğru tanımlamışsanız) Merhaba dünya örneğini bir label bir buton uygulaması yaklaşık 1.5 dk da android telefonundan çalıştırabilirsiniz. Yazacağınız kodlama     Label1.Text := 'Merhaba Dünya';

Türkçe PDF leri aynı zaman şu linktende indirebilirsiniz.Türkçe PDF

.pdf   BTG_EGITICILERIN_EGITIM_MUFREDAT.pdf (Dosya Boyutu: 437,19 KB / İndirme Sayısı: 42)
Teknik Öğretmen
Bilgisayar Formatörü
(26-01-2020, Saat: 19:44)guverdik Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(26-01-2020, Saat: 14:35)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Öncelikle Teşekkürler hocam,

Daha önceki sorular.
"
"

Bazı uygulama alanları ve eğiticilerin eğitim müfredatını ekte bulabilirsiniz. Fazlasını zannedersem Fesih bey yayınlar. Ayrıca öğretmen eğitimlerinde de kullandığımız eğitim içeriklerine (video) https://www.youtube.com/user/guverdik kanalından ulaşabilirsiniz. Mobil uygulama (eğer PATH leri doğru tanımlamışsanız) Merhaba dünya örneğini bir label bir buton uygulaması yaklaşık 1.5 dk da android telefonundan çalıştırabilirsiniz. Yazacağınız kodlama     Label1.Text := 'Merhaba Dünya';

Teşekkürler
(26-01-2020, Saat: 19:44)guverdik Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(26-01-2020, Saat: 14:35)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Öncelikle Teşekkürler hocam,

Daha önceki sorular.
"
"

Hocam elinize , emeğinize sağlık. 
Hedef kitle açısından delphinin çok doğru bir karar olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bu öğrenci kardeşlerimizin büyük çoğunluğu yazılımı sadece kendi asıl işlerinde yardımcı bir enstrüman olarak , tasarladıkları sistemi bilgisayar ve telefonlardan kontrol etmek amacıyla kullanacaklar. Hızlı , pratik , öğrenmesi kolay , çalışmak için herhangi bir framework/sanal makine/yorumlayıcı ihtiyacı olmayan  , çapraz platform desteği içeren delphi bence de en uygun çözümdür.

Sosyal medyada maalesef ağzı olan konuştu ve eleştiri yağmuruna tuttular. Amaç nedir , hedef kitle nedir , nihai amaç nedir bilmeden atıp tuttular ve buna bmo bile alet oldu maalesef. Umarım protokolun iptali gibi şeyler doğru değildir.

Size ve öğrencilerinize şimdiden başarılar dilerim, bizler öğrenci kardeşlerimize elimizden geldiği kadar yardımcı olmak için burada sizin hizmetinizde olacağız.
(26-01-2020, Saat: 14:35)bhbaykus Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(23-01-2020, Saat: 02:04)Fesih ARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Merhaba hocam,

Daha önceki sorular.
"
"

(23-01-2020, Saat: 02:07)mkteach Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Buradan bilgilendirin hocam, biz de öğrenelim.

Merhaba,
Delphi/Rad Studio yazılım geliştirme ortamının diğer yazılım geliştirme dil veya ortamlarına göre avantaj ve dezavantajlarını farklı dillerle yazılım geliştirmiş üyelerimiz eminim daha iyi açıklayacaktır.
Çünkü iki veya daha fazla şeyi karşılaştırabilmeniz için, karşılaştırmaya konu olan şeylerin tüm özelliklerini bilmeniz gerekiyor. Aksi durumda eksik/ön yargılı bir analiz yapmış olacaksınız.

Bu noktada aklınızdaki soru işaretlerini kaldıracak bir kaç cümle sarf edebilirim.
- "C# , Python,C++ veya herhangi başka bir dil yerine delphi seçilmesi ne gibi avantajlar sağlar."
   Bir proje için yazılım dili veya geliştirme ortamı belirlerken;
   Öncelikle proje analizi yapılır. analiz doğrultusunda bu proje tipine göre en uygun dil seçilir.
   Seçimde rol oynayan en büyük etkenler ise projenin hedef kitlesi, OS, cihaz çeşitliliği, API erişim yetenekleri ve donanıma erişim gücü ön planda olur.
   Tabi maliyet analizi, time line ve personel ihtiyacı da önemli rol alır.
   FMX mimarisi ile geliştireceğiniz bir uygulamada iş, personel ve maliyeti minimize etmiş olacaksınız. (Bunun sebebini yeni açacağım bir sonraki konu başlığında bulabilirsiniz. - Delphi Multi-Platform (FMX) Nedir? Diğer Geliştirme Ortamlarına Göre farkları Neler?)

- "Mobil platformlar için Delphinin destek durumu nedir."
  Embarcadero, çıkarmış olduğu FMX mimarisinin güçlü altyapısı sayesinde, yayınlanan tüm SDK'ları desteklemektedir. Şu an Android 10, iOS 13 SDK sürümleri ile sorunsuz çalışmaktadır.
  Hatta resmi destek açıklaması olmamasına rağmen çok yakın zamanda Apple tarafından yayınlanan iOS 13.3 SDK ile de uyumlu çalışmaktadır.
  Bu sürümle (ioS SDK 13.3) yayınlanmış bir uygulamayı, Apple Store üzerinde görebilirsiniz.
  Saha Takip
  Embarcadero'nun platform (OS, cihaz vb.) desteği için aşağıdaki linke göz atabilirsiniz.
  Supported Platforms and Operating Systems

- "Video veya yazılı kaynak  olarak Türkçe veya ingilizce kaynak durumu nedir."
  İngilizce kaynakların yeterli olduğunu söyleyebilirim.
  Türkçe kaynak olarak; son 10 yılda çıkan ve tüm teknolojilerin detaylı olarak anlatan bir kaynak kitabımız var. Kitabı detaylı olarak incelemek isterseniz aşağıdaki linkten gözatabilirisiniz.  
  Tüm Platformlar için Hızlı Uygulama Geliştirme

- "Öğrencilere bunu öğrettiğimiz zaman direkt bir uygulama yapıp uygulama pazarlarına koyabilirler mi?"
   Cros-Platform mimarileri arasında, çok hızlı mobil uygulama geliştirebileceğiniz ve uygulama mağazalarına sorunsuz yükleyebileceğiniz en iyi geliştirme ortamı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
   Bunun bir çok örneğini zamanla (Delphican ve benzer yabancı kaynaklardan takip ederek) görebilirsiniz. 
   FMX ile geliştirilen diğer bir kaç örnek uygulama:  FireMonkey (FMX) ile Yazılmış
   Delphi ile Geliştirilmiş bir kaç örnek uygulama: Delphi ile geliştirilen birkaç uygulama
   Benim geliştirdiğim iki uygulama
  1- Saha TakipApple Store - Google Play
  2- AGS (Akıllı Geçiş Sistemi): Bir IoT uygulamasıdır. Apple Store - Google Play

- "Delphi destekli oyun motoru mevcut mu?"
   Oyun motoru konusunda bir çalışması var mı bilmiyorum, fakat çok güçlü (GPU tabanlı) ve görsel oyunlar geliştirilebildiğini söyleyebilirim.
   Örneğin.
   Almanya menşeili Broken Games'in yakın zamanda, artık FMX mimarisi ile oyun geliştireceğini açıklaması.  
   Resmi kaynak: Broken Games'in platform değiştirmesi

- "Piyasada bir tane güncel kitap gördüm 250tl . Öğrencilerime bunu aldıramam . Fotokopisini çeksem dava edersiniz :Smile (tabiki şaka ) bu konuda bir çalışma yapacak mısınız?"
  Haklısınız. Kitap pahalı. Fakat size ve öğrenci arkadaşlarımıza ücretsiz!
  Ankara'daki MEB Çalıştayına katılma fırsatım oldu.
  BTG (Bilgi ve Teknoloji Grubu - Kitabın Yayıncı Firması) de bu çalıştaya gelerek, kitabı öğretmenlerimize ücretsiz olarak hediye etmek istiyoruz dedi.  
  64 Kişilik bir liste sunuldu ve orada 64 kitap dağıtılmak üzere çalıştaydaki sorumlu hocamıza teslim edildi.
  Bunun haricinde 20 taneyi bizzat ben hediye ettim. Toplamda ise 200'ün üzerinde kitap hediye edildi ve bu durum devam ediyor.
  Okullarında Delphi müfredatı ile ilerleyen hocalarımız, beni arayıp kitabı satın almak istediklerini söylediklerinde, onlara satın almayın size hediye edelim diye bir çok hocamızı yönlendirdim.
  Form üyesi hocalarımız da buna şahittir. Bunlardan yaklaşık 4-5'i üniversitelerde ders veren hocalarımızdandır.
  BTG (Özellikle Yücel bey bu konuda oldukça ılımlı.), kaynak ihtiyacını minimize edecek şekilde çalışmalarını sürdürüyor.
  Bunların en başında, Kitabımızın dijital sürümünü dağıtma çalışmasıdır. Kitabın dijital sürümü için 10.000 adet ISBN alındı ve dağıtımına çok kısa bir zamanda başlanacak.
  Kitabı satın alan tüm arkadaşlarımıza dijital sürüm ücretsiz olarak hediye edilecek.
  Ayrıca kitabı satın almayan öğretmen ve öğrenci arkadaşlarımız da dijital sürümüne ücretsiz sahip olacak!
  Daha önce bu konuda açtığımız bir başlık (Kitabın Dijital Sürümü) vardı.
  Diğer Kitap çalışmaları:
  - Bir form üyemizin Delphi ile modern kod tasarımı üzerine bir kaynak hazırlığı içerisinde olduğunu biliyorum.
  - "Tüm Platformlar için Hızlı Uygulama Geliştirme" kitabımızın düzeltilmiş (yazılımsal bir çok hata düzeltmesi yapıldı) ve genişletilmiş (yeni SDK ve yöntemler, örn. Firebase, iOS APNs kullanımı vb.)  yeni baskısı (2. Baskı) hazırlanıyor.
  Planlanan Yeni İki Kitap :
  - Android ve iOS Uygulama Geliştirmek
  - Linux ve Windows Back-End Uygulamaları Geliştirmek  

Konuyu fazla uzatmamak ve bütünlüğü bozmamak adına FMX mimarisi hakkında yazacaklarımı ikinci bir yorumda (Delphi Multi-Platform (FMX) Nedir? Diğer Geliştirme Ortamlarına Göre farkları Neler?) belirtmek istiyorum.
DelphiCan'dır!

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Delphi ile Yapay Zeka Webinarı AhmetNuri 1 692 27-11-2024, Saat: 09:42
Son Yorum: yhackup
  Hibe Delphi Kitaplarım SercanTEK 0 603 13-10-2024, Saat: 18:31
Son Yorum: SercanTEK
  Youtube'da Delphi Eğitimi SimaWB 148 151.308 11-10-2024, Saat: 17:41
Son Yorum: ssmr
  Delphi IDE ve Snapdragon CPU'lu Windows 11 csunguray 20 5.859 22-07-2024, Saat: 23:12
Son Yorum: engerex
  Delphi'ye Nereden Başlanmalı? turkctechno 9 3.150 04-03-2024, Saat: 15:30
Son Yorum: hi_selamlar

Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi