Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comport 5 ve 6 nolu pinlere sinyal gönderme
Çılgınca demezseniz, farklı açılardan bakmayı severim. 

Delphi kodunun konuştuğu cihaz formal bir device gibi düşünmeye sevk eden bir satır ifade görmediğim için yazıyorum, gerçekten de modem vs formal bir cihaz değilse, RI pinini output bir pin ile kısadevre edilirse ve bu pinin önü açılırsa ne olur acaba diye düşündüm.  Idea

Input'tan dinleyen bir cihaza output çözüm olur mu, bilen cevapsın, deneyimsiz birinden ortaya karışık salata derseniz de gücenmem.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif
(20-07-2020, Saat: 21:49)mrmarman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Çılgınca demezseniz, farklı açılardan bakmayı severim. 

Delphi kodunun konuştuğu cihaz formal bir device gibi düşünmeye sevk eden bir satır ifade görmediğim için yazıyorum, gerçekten de modem vs formal bir cihaz değilse, RI pinini output bir pin ile kısadevre edilirse ve bu pinin önü açılırsa ne olur acaba diye düşündüm.  Idea

Input'tan dinleyen bir cihaza output çözüm olur mu, bilen cevapsın, deneyimsiz birinden ortaya karışık salata derseniz de gücenmem.

@mrmarman hocam pc com portudaki output bir pin ile (ör. RTS), input olan RI pinini birleştirip, RTS high yapılırsa ne olur, bunun sonucunumu soruyorsunuz?

"Input'tan dinleyen bir cihaza output çözüm olur mu" Bir kaç kez okudum ama ne kast edildiğini anlayamadım. Konuya biraz daha açıklama eklerseniz sevirim.
PC'den rs232'deki RI pini sadece dinlenebilir özellikte olduğunu yazılanlardan anlıyorum. Bu pini output olmadığı halde öyle görmek isteyen bir cihaz var karşınızda. Bu da sıradışı bir yaklaşım bekleniyor hissiyatını uyandırdı.

Delphi ile kod yazdığınızda bu pine yazma yönünde  ulaşılamıyorsa acaba dedim yazma ile ulaşılan bir pini (4 veya 7) RI pini ile artık araya diyot vs bir eleman ile birleştirerek mi olur nasıl oluru sizin gibi elektronik üstadları bilir olabilir mi diye sorusunu ortaya attım. Yani 4 ile 9 veya 7 ile 9 birleşip, @frmman  bildirdiğiniz şekilde 4 veya 7'ye yönelik kod yazıp 9'dan karşıya ulaşmak kastım. 

Cevabımı aldım aslında, bu sorunuz ile olamayacağı anlaşıldı.
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif
RI pini ile output pini kısa devre edilirse, muhtemelen kendince, kendisi ile haberleşmeye çalışan bir sistem olur hocam Smile
Halk arasında kendi kendine konuşana ne derler ?

şaka bi yana böyle bir yapıda sonuçta yine output pininden kontrol etmiş olursunuz, değişen bir şey olmaz bence.
Smile @esistem zaten ben de kendi kendime dedim bu olur mu diye Tongue 

Konuyu felsefeye dökelim. 

Şöyle sesin tanımından yola çıkarak bir şehir efsanesi vardır "dinleme yapılmayan odadaki ses kaynağından çıkan ses için, bu titreşimler ses midir? " (kulak yok, mikrofon yok, titreşimi hisseden yok)

Peki soru, RI pini siz sormadığınız sürece pc'ye ne der? Kulak kabartılmamış sinyal sinyal midir?

Zaten soru da bu değil mi? Output pininden dinleme, input pininden output?
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif
Smile Nedense aklıma "Schrödinger'in kedisi" geldi
YouTube Delphi Tips
"Mantıklı adam kendini dünyaya uyarlar; mantıksız adam ise dünyayı kendine uydurmakta inat eder. Bu nedenle, tüm ilerleme o inatçı adama bağlıdır." - George Bernard Shaw
Bazı tasarımlarda:
+ Yeterli bilgiye sahip olmadan yapılan tasarım hataları
+ Devreyi inceleyenlerin aklını karıştırmaya yönelik, alakasız veya "kulağı tersten göstermek" tekniği ile bir çeşit tasarımı koruma çabaları olabiliyor.

İlave olarak özellikle forum ortamlarında, soru sorulurken çeşitli nedenlerle detay vermekten kaçınılıyor. Verilen kısıtlı, eksik, bazende yanlış bilgiye göre soru-cevap şeklinde ilerleyerek işin doğrusu bulunmaya çalışılıyor.

Alıntı:Peki soru, RI pini siz sormadığınız sürece pc'ye ne der? Kulak kabartılmamış sinyal sinyal midir?

Standart tasarımda (özel bir durum söz konusu değilse) giriş pinleri "boşta" bırakılmaz. Belirli bir direnç değeri ile, GND veya sistemin VCC sine bağlanır. Sinyal yoksa, kablo takılı değilse, bu ön şart geçerli olur. Kararsız, belirsiz bir durum oluşmaz. Siz RI pinine sormazsanız, onun durumunun (logic H veya L) bir önemi yok aslında. Çünkü o durumu bir yerde kullanmayacaksınız.

Delphi formu olduğu için yukarıdaki açıklamanın pascal tercümesi Shy 

var int a; // burada a nın içeriğinden emin değiliz
....
a :=2; // varsayılan bir değer atandı, artık a nın içeriğinden eminiz
---

Alıntı:Zaten soru da bu değil mi? Output pininden dinleme, input pininden output?
Soru soran arkadaşımızın sistemini, kablolamasını görmek lazım.

Bende biraz felsefe katayım:

Eflatunun "mağara idesi" gibi sadece mağara duvarına yansıyan gölgeleri görüyoruz. Mağaranın dışındaki dünyayı göremediğimiz için bize gösterilen gölgelere göre çıkarımlarda bulunmaya çalışıyoruz Smile
(20-07-2020, Saat: 19:23)frmman Adlı Kullanıcıdan Alıntı: nrcomm bileşen seti ile istediğiniz şeyi yapabilirsiniz. (DTR ve RTS pinleri 4 ve 7 nolu pinler ile)

Sizin kullandığınız 9 nolu pin (Ring Indicator) ile, input olduğu için nasıl bir çözüm bulursunuz bilmem! 

procedure TForm1.CheckBox2Click(Sender: TObject);
begin
 nrComm1.SetStateDTR(CheckBox2.Checked);
end;

procedure TForm1.CheckBox3Click(Sender: TObject);
begin
 nrComm1.SetStateRTS(CheckBox3.Checked);
end;

Resmi Sitesi: https://www.deepsoftware.com/nrcomm/

Denemeleri "usb to serial" dönüştürücüler ile yapacaksanız bu pinlerin desteklendiğinden emin olmanızı tavsiye ederim. Çoğu dönüştürücüde Rx ve TX pinleri, bazılarında ilave olarka RTS ve CTS pinleri bulunur.

USB to RS232 dönüştürücü kullanacaksanız bu husus aklınızda bulunsun.

frmman hocama çok teşekkür ederim.
4 nolu pini aktif edip 5 volt göndermem yeterli oldu.
Diğer pin şuan için gereksiz gibi.
Aşağıdaki kod ile sorun çözüldü.

nrComm1.Active:=true;
nrComm1.SetStateDTR(true); //4 nolu pin on false yapılırsa veya comport kapatılırsa pin off konumuna düşüyor

Diğer hocalarıma da destekleri ve zaman ayırdıkları için ayrıca teşekkür ederim.
Geçmiş olsun,

Teşekkürler @frmman
Saygılarımla
Muharrem ARMAN

guplouajuixjzfm15eqb.gif

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  ComPort komponenti problemi. enigma 3 442 17-03-2026, Saat: 18:38
Son Yorum: enigma
  Mail Gönderme Sorunu Bay_Y 2 1.596 07-06-2024, Saat: 14:21
Son Yorum: Bay_Y
  RESTRequest Nesnesinde Body içinde JSON Gönderme Hk. pro_imaj 2 1.652 04-06-2023, Saat: 00:47
Son Yorum: pro_imaj
  WebBrowser ile Forma Veri Gönderme ve Sorgulama adnansirca 5 3.849 02-03-2023, Saat: 17:15
Son Yorum: adnansirca
  Ses Sinyal Analizi Rabia Ağır 1 1.036 04-02-2023, Saat: 14:04
Son Yorum: frmman

Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi